Camera’s op het station in Meppel: ‘Ik heb moeite met de term ‘horrorlift’, misschien moet je ook zeggen ‘horrorgedrag’’

Meppel – Op het station in Meppel hangen sinds kort twee camera’s om de liften aan de voor- en achterkant in de gaten te houden. Deze zogenaamde ‘horrorliften’ zijn regelmatig in het nieuws geweest vanwege storingen. „Ik heb moeite met de term ‘horrorlift’, misschien moet je ook zeggen ‘horrorgedrag’”, zegt Aldert Baas, woordvoerder van ProRail.

Donderdagmiddag moest de brandweer uitrukken vanwege een storing in één van de drie liften op het station. Er was sprake van liftopsluiting. Het bleek uiteindelijk te gaan om de middelste lift. „Helaas, een lift kan weleens storen”, zegt Baas. „Daaronder valt ook deze storing. Deze lift laat verder een heel normaal beeld zien en functioneert zoals het hoort. Ook een lift die functioneert kan eens in storing geraken. Wel is het ontzettend vervelend voor de betrokkenen.”

Cameratoezicht

De twee buitenste liften zijn regelmatig onderwerp van gesprek. „Ze worden veelvuldig gebruikt door niet-treinreizigers, zoals omwonenden, mensen die achter het station moeten zijn, of scholieren. Dat gebruik gaat vaak met fietsen en dat leidt vaak tot problemen”, aldus Baas, die in september ook wees op molestaties en lijm op de liftknoppen. Nu spreekt hij van ‘horrorgedrag’, als tegenhanger, wanneer de term ‘horrorlift’ valt.

Voor deze twee liften geldt een speciaal regime. Er staan sinds kort camera’s op gericht. Aan Ezinge-zijde is een nieuwe camera geplaatst, aan de andere kant is de bestaande camera nu op de lift gericht. ,,Daar is ook licht op gezet, daardoor is de camera optimaal in het zicht. We kunnen meer beeld krijgen van wat er nu gebeurt bij de liften. We willen vandalistisch gedrag voorkomen. Boa’s surveilleren bovendien meer dan gemiddeld”, aldus Baas.

Effect?

Of de genomen maatregelen effect sorteren is nog niet duidelijk. „Het onderzoek is lopende. Het is enige tijd geleden dat er een melding is geweest. We hebben goede ervaringen met toezicht. Het dwingt al wat af, die camera’s. De beelden gaan meer beeld geven indien een incident plaatsvindt. Het heeft tijd nodig om resultaat te kunnen zien.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!