Politie pakt problemen met jongeren in Vollenhove aan

Vollenhove – De politie in Vollenhove gaat op korte termijn starten met een nieuw project om problemen met jongeren, zoals het vandalisme in het stadje, beter het hoofd te kunnen bieden. Daarbij zal ook nadrukkelijk samenwerking worden gezocht met de ouders van de jeugd en organisaties die met jongeren te maken hebben.

Daarbij zal ook nadrukkelijk samenwerking worden gezocht met de ouders van de jeugd en organisaties die met jongeren te maken hebben. Wijkagent Meeuwis Knol is de initiatiefnemer van het project. Hij is al enige tijd bezig om dit project vorm te geven.

Een onderdeel daarvan is om de jeugd van Vollenhove in kaart te brengen. Ook wordt er een zogeheten jeugdbrief opgesteld die naar de ouders zal worden gestuurd zodra jongeren op heterdaad worden betrapt. „In deze brief wordt melding gemaakt van het feit waar wij de jongeren hebben aangetroffen en wat er heeft plaatsgevonden”, legt wijkagent Knol uit. In eerste instantie volgt een gesprek van de politie met de jongeren, maar eveneens zal in de brief komen te staan dat er ook een gesprek volgt met de ouders. Het is volgens wijkagent Knol de bedoeling dat in Vollenhove en Sint Jansklooster bij de surveillances ook aandacht wordt besteed aan het project.

Vandalisme is al langere tijd een probleem in Vollenhove. Op tal van plekken in de openbare ruimte worden met de regelmaat van de klok vernielingen aangericht. Afgelopen weekeinde werden er in het centrum van Vollenhove toegangshekjes vernield. „We zien vooral in de dagen dat het vroeg donker wordt de jeugd zich meer gaat verzamelen op straat”, zegt Knol.

Scholen vaak doelwit

Scholen zijn ook vaak het doelwit van hangjongeren, leert een rondje langs de basisscholen in het stadje. Het was zaterdagnacht bijvoorbeeld niet voor het eerst dat jongeren in Vollenhove het dak van een school gebruikten als hangplek. In het geval van de Sint Martinusschool haalde de politie vier jongeren van het dak die daar al enige tijd alcoholische dranken aan het nuttigen waren. Ze zijn beboet en schade aan het dak zal op het viertal worden verhaald. „Het probleem is groter dan alleen onze school”, zegt Jeanette Masteling, directeur van de Sint Martinusschool over het vandalisme bij de Vollenhoofse scholen. „Het is een probleem van heel Vollenhove.” Wat de scholen betreft wordt over de overlast die rondhangende jongeren op schoolpleinen veroorzaken regelmatig overlegd met de andere scholen. Ook de wijkagent is op de hoogte van het vandalisme. Anne Dunnink van de openbare basisschool De Voorpoort zegt dat ook bij deze school soms jongeren op het dak klauteren en vernielingen aanrichten. Maar ook zijn er al eens rubberen tegels onder de schommels vernield, worden er ‘gekke’ tekeningen op de muren geplakt en bierflesjes kapot gegooid op het schoolplein. Ook de Voorpoort heeft af en toe overleg met de wijkagent over het vandalisme.

Hakenkruizen gekerfd

Bij kindcentrum Het Kompas gaan de medewerkers elke maandagochtend gewapend met handschoenen en een vuilniszak het plein op om puin te ruimen, meldt de woordvoerster van de school. „In het weekend laten jongeren altijd veel rommel achter zoals spullen van de snackbar en lege blikjes. Nu kunnen we wel een prullenbak er neer zitten, maar daar gaan ze dan een fikkie in stoken. Ook worden er met messen hakenkruizen in de houten banken gekerfd en ze zitten hier ook op het dak. Pas nog moesten we opgedroogde chocolade vla en tompoucen van de ramen afschrapen”, verzucht de woordvoerster vanHet Kompas.

Binnen de Belangenvereniging Vollenhove is de problematiek van het vandalisme al eerder aangekaart. Eind vorige maand gebeurde dat tijdens het jaarlijkse overleg tussen beheerders van Whatsapp Buurtpreventie. Gesproken werd onder meer over de vernielingen bij de scholen, in het park en bij de haven. Ook werd gemeld dat er regelmatig vuurwerk wordt afgestoken. Klaas de Jonge, bestuurder van de belangenvereniging, was ook bij het overleg. „Wij vinden ook dat in voorkomende gevallen ouders hun kroost er op aan moeten spreken. Als er sprake is van verdachte situaties is het zaak om zo snel mogelijk daar melding van te maken.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!