Staphorst kent procentueel gezien de meeste familiebedrijven van Nederland

Staphorst - De gemeente Staphorst kent relatief gezien de meeste familiebedrijven van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van alle bedrijven in Staphorst is 36,7 procent een familiebedrijf. Dat is een Nederlands record. Staphorst is familiebedrijvenkampioen.

Deze gemeente zit in een cluster van gemeenten die ook heel hoog scoren. In Zwartewaterland bijvoorbeeld is 32,6 procent van de bedrijven een familiebedrijf, in Hardenberg 28,1 procent, in Ommen 29,2 en in Dalfsen 27,4 procent. De gemeente Meppel (21,4 procent) en gemeente Steenwijkerland (22,5 procent) scoren iets lager. Volgens het CBS tellen kleine gemeenten over het algemeen meer familiebedrijven dan grote steden. Vandaar dat dunbevolkte gemeenten als Staphorst, Ameland en Tubbergen de lijst aanvoeren. Van de bedrijven in Zwolle is bijvoorbeeld slechts 16,7 procent een familiebedrijf.

Boerenbedrijven

In Staphorst zijn uiteraard veel boerenbedrijven, maar hier zijn ook bedrijven die jaren geleden klein startten en die reuzen werden, terwijl het nog altijd familiebedrijven zijn. Een rondje over de industrieterreinen in Staphorst en langs het gebied de Streek levert tientallen namen op: Dulasta, Mubo, PlasmaMade, Kooiker, Boer Staphorst, Bloemert, Mussche, Knoll, Korterink en ga zomaar door. Familiebedrijven blijven de gemeenschap vaak trouw, het personeel blijft langer in dienst. De baanzekerheid bij familiebedrijven is groter, zo blijkt uit onderzoek

Begin 2018 telde Nederland bijna 273 duizend familiebedrijven. Zij realiseerden 403 miljard euro omzet, grofweg een kwart van de totale omzet in het niet-financiële bedrijfsleven. Een familiebedrijf is een bedrijf waarbij één familie direct of indirect een meerderheid van zeggenschap heeft en formeel betrokken is bij het bestuur. Bedrijven van zelfstandigen zonder personeel rekent het CBS tot een aparte groep. Familiebedrijven hebben als werkgever een groot aandeel in Nederland. Zij zijn samen verantwoordelijk voor bijna 2,2 miljoen banen (29 procent van het totaal).


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!