Doortje Stam uit Belt-Schutsloot maakt streekromandebuut

Belt-Schutsloot - Doortje Stam, inwoonster van Belt-Schutsloot heeft haar streekromandebuut gemaakt.Vrijdag 6 november verscheen ‘Gewoontegetrouw’.

Doortjes boek is geïnspireerd op de Beltiger opstand van 1904.

Geïnspireerd op op waargebeurde geschiedenis

Voor haar boek heeft ze zich laten inspireren door de waargebeurde geschiedenis van het Beltiger oproer in 1904. Op een zondag liep het vrachtschip Willem III van Zwolle op Sneek de haven binnen van de Arembergergracht. Om naar Zwartsluis te komen moest het schip het ijs in de gracht stuk slaan.

De Beltigers zagen zo hun tijdelijke weg naar Zwartsluis vernield worden. Toen de kapitein niet wilde stoppen, kwam de bevolking in opstand.

Fantasie de vrije loop

Doortje heeft haar fantasie de vrije loop gelaten en verhaalt in haar roman waartoe de overwinningsroes leidde. Haar verhaal begint in de winter van 1929, 25 jaar na de opstand. Enkele van de jonge opstandelingen van toen worden opnieuw met elkaar én met hun kinderen geconfronteerd. De keurslijven waarin zij destijds gedwongen werden, blijken op drijfzand gebouwd. Leugens uit een ver verleden worden na lange tijd uitgesproken en leiden tot nieuwe vetes.

Eerdere publicaties

Gewoontegetrouw is de eerste streekroman van Doortje Stam (1957). Eerdere publicaties van haar hand zijn: ‘De geheimen van Boom Beuk’, een voorleesboek voor peuters en kleuters; ‘Tussen tijden van vlaggen’, een verhaal in de bundel Historische verhalen en ‘Hoe ver zal ik gaan’, een verhaal in de bundel Betje Wolff en de Vlissingse vaandrig.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij de Streekroman. Gewoontegetrouw is te koop via de boekhandel en diverse webshops, en is ook als grootletterboek en als e-book te koop.

Meer informatie: www.destreekroman.nl.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!