Chefkok kookt in Zonnewiede

Giethoorn - De bewoners van woonzorgcentrum Zonnewiede in Giethoorn krijgen de komende weken maaltijden van een heuse chefkok voorgeschoteld.

„Wij zaten door corona geregeld in een lastig parket bij het koken,” vertelt coördinator welzijn Steenwijkerland Wally van Olst. „De horeca in in het dorp is dicht, en op deze manier kunnen we iets moois voor elkaar betekenen.”

Wally: „Op maandag en woensdag koken wij altijd zelf op de groep. Maar de laatste maanden bleven collega’s of vrijwilligers soms uit veiligheidsoverwegingen thuis. Dan moest iemand met minder kookervaring, zoals stagiaires, ineens voor een groep van 16 personen koken. Dat was spannend.” En omdat Wally niet van stilzitten houdt, maakte ze een belrondje langs de Gieterse horeca. Chefkok Bert de Vries van Grand Café De Fanfare was de eerste die opnam en hij was meteen voor samenwerking te porren. „We waren uit arren moede het restaurant buitenom maar gaan schilderen,” vertelt hij.

Win-winsituatie

En zo is een win-winsituatie ontstaan. Chefkok Bert doet weer waar hij goed in is: bijzondere maaltijden klaarmaken, de bewoners smikkelen naar hartenlust en ondertussen worden de bewoners betrokken bij de voorbereidingen. „Ze helpen met aardappels schillen of boontjes doppen,” legt Wally uit. Inmiddels kijken de bewoners ook elke dag reikhalzend naar de kok uit. De pot schafte inmiddels al coq au vin (Kip in rode wijnsaus met rijst) en stamppot van rauwe andijvie. De bewoners hebben ook een wensenlijstje mogen invullen. Vandaar dat er ook pannenkoeken worden gegeten en arretjescake wordt klaargemaakt. „Volgens ouderwets recept,” verduidelijkt chefkok Bert. „Een machtige koek met roomboter – vroeger was dat reuzel – cacao, bastardsuiker en biscuitjes.” Bewoners helpen mee met het fijnprakken van de biscuitjes in kommen en schalen.

Kerst

Bert ziet het met plezier gade. „We mogen niet zoveel nu en dit is voor ons een mooie uitkomst.” En er zit mogelijk nog meer in het vat want er wordt gekeken of De Fanfare ook voor de kleinschalig wonen locaties in Steenwijk en Blokzijl van Zorggroep Oude en Nieuwe Land aan de slag kan. Dat hangt af van het overgebleven budget. „En we zijn ook nog bezig om iets feestelijks met kerst te organiseren,” vult Wally aan.

Zolang de restaurants nog zuchten onder de beperkende maatregelen blijft chefkok Bert de komende maandagen en woensdagen de bewoners van Zonnewiede culinair verwennen. „Ik vind het prachtig om op deze manier iets voor de mensen en de maatschappij te doen.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!