Klompen zwijgen sinds lange tijd in Rouveen

Rouveen Velen hebben het zich weleens verwonderd afgevraagd: waarom verkleed op klompen rennen? En waarom midden in de nacht? Gewoon, omdat het kan. Vorig jaar was dan ook het thema 'Deurumme!'. Het is een antwoord op elke vraag die geen antwoord heeft.

Dit jaar is er geen thema. Dit jaar blijft het stil. Want weer een traditie in de gemeente Staphorst is voorlopig om zeep geholpen: de Klompenrace, die altijd op de laatste zaterdagochtend van het jaar om klokslag middernacht plaatsvindt, gaat niet door. De reden laat zich raden: corona.

Actueel thema

Doorgaans zijn er 250 tot 300 deelnemers die zich volgens een actueel thema verkleden en op klompen lopen. Er is een carbidbus voor het startschot, een parcours van 2 kilometer door het dorp, honderden toeschouwers en je hebt de Klompenrace in een paar woorden samengevat. De Klompenrace wordt ook wel het ‘Carnaval van Rouveen’ genoemd. Voordat je het weet, is de race alweer voorbij. Daarna komt de nazit die de hele nacht duurt. De lopers trotseren altijd het duister. Het zou, als er goed geteld wordt, de negentiende keer zijn dat honderden zot uitgedoste Rouveners op houten schoenen door het dorp klossen, maar het gaat vrijwel zeker niet door.

Het giet niet deur

Het organiserende Comité Zo Nu en Dan, dat elk jaar voor de vreemdste en kortste atletiekwedstrijd van ons land tekent, kwam maandagavond digitaal bij elkaar. Al vrij snel was de meeting voorbij. Het giet niet deur. Of het virus moet de komende weken verdwijnen, maar dat lijkt een utopie. „We komen over twee weken nog eens digitaal samen, maar het is nu wel duidelijk dat het niks wordt. De Klompenrace is maar één kant van het evenement. De gemoedelijkheid erna hoort er ook bij. Het dorp ontmoet elkaar in het holst van de nacht. Het een kan niet zonder het ander. Met de huidige strenge regels kunnen we het niet organiseren”, aldus Klaas Huisman namens het comité.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!