De midwinterhoorn klinkt wel deze winter (maar de blazers organiseren geen evenementen)

Diever - De midwinterhoornblazers zijn dit seizoen wel te horen in het de gemeente Westerveld, maar er vinden geen evenementen plaats. Zij blazen louter op eigen initiatief. Op een mooie rustige winteravond draagt het geluid vele kilometers ver.

Het blazen op de midwinterhoorn begint elk jaar op 30 november, St. Andries, het begin van de Adventstijd, en duurt tot Driekoningen op 6 januari. De hoorns zijn op het platteland vaak op grote afstand te horen. Bij het horen van het geluid ontstaat bij menigeen een kerstgedachte.

Sommige hoornblazers blazen dan ook op de midwinterhoorn om de geboorte van Jezus van Nazareth aan te kondigen. Anderen verlangen in deze donkere midwintertijd naar het nieuwe jaar en hopen op het nieuwe licht, de nieuwe lente of het nieuwe leven. Vooral in deze periode, waarin corona heerst, staat dit blazen in het teken van hoop. Hoop op niet besmet te raken, hoop op verbetering.

Geen ode

De blazers van Westerveld organiseren vanwege corona geen evenementen. Dat betekent geen ‘afblazen’ bij de St. Pancratiuskerk in Diever op de eerste zaterdagavond in januari en ook wordt geen Ode brengen aan een bijzonder plek, situatie of gebeurtenis. „Kom in deze bijzondere Adventstijd daarom niet naar de blazers toe, maar blijf op afstand, sta even stil en geniet”, roepen de blazers op.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!