Staphorst krijgt een sinterklaasspel (in plaats van de traditionele intocht)

Staphorst - In Staphorst is dit jaar geen sinterklaasintocht. De organisatie die dit jaarlijks op poten zet, kreeg geen vergunning. Het is officieel een evenement en door corona kan het niet.

Geen Sinterklaas en geen Zwarte Pieten die eind november Staphorst aandoen. Sinds mensenheugenis komt Sinterklaas in Staphorst aan, altijd een week later dan de rest van de regio.

„Erg jammer. We hadden de intocht helemaal coronaproof op poten gezet. Sinterklaas zou met de auto langs postcodegebieden rijden, waardoor er weinig contact zou zijn tussen de mensen. Een soort drive-in-intocht. Het gaat allemaal niet door. Er is geen intocht, maar de Sint komt natuurlijk wel naar Staphorst. De kinderen worden niet vergeten”, zegt Maureen Hakkers namens de organisatie. Ze is eigenaar van een kapsalon in Staphorst.

Etalagespel

In plaats van een intocht bedacht de organiserende ondernemersvereniging voor de kinderen als pleister op de wond een etalagespel. Kinderen kunnen vanaf 23 november langs 33 etalages van deelnemende winkels lopen en een sinterklaaspuzzel oplossen. Op 5 december kunnen ze hun oplossing inleveren bij slagerij Roel Buitenhuis of Jen Collier. Uit de inzendingen wordt een aantal prijswinnaars getrokken en die krijgen na 5 december een prijs uitgereikt.

Hakkers hoopt dat alles volgend jaar weer normaal is. Als de Sint dan wel weer fysiek naar Staphorst komt, is de kans groot dat de Pieten gewoon zwart zijn, met een Stipwerkpiet. Dat is een helper die in streekeigen kledij is gestoken met stipwerk op het zwarte gelaat. „Het sinterklaascomité vindt nog steeds dat Zwarte Piet zwart hoort te zijn”, zegt Hakkers.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!