In De Wolden een ‘aardverschuiving aan creatieve ideeën’ in plaats van sinterklaasintocht

Zuidwolde/Ruinerwold - De hele coronacrisis kan wel eens het kantelpunt zijn waar tradities sneuvelen. Dat denkt Ronald Buld, medeorganisator van het grote online sinterklaasfeest in Ruinerwold.

„Dit is een gigantisch moment van bezinning, er vindt een aardverschuiving plaats aan creatieve ideeën. Veel tradities zijn vastgeroest, maar komen nu langzaam maar zeker los. Je moet je vooral focussen op hoe het kind het sinterklaasfeest beleeft.”

In Ruinerwold liepen vorig jaar louter Zwarte Pieten rond, met het aanstaande online feest vindt ook hier een omslag plaats. „We hebben zondag twee zwarte en twee roetveegpieten. Het gaat mensen vaak om de herkenbaarheid van de Pieten, maar in onze filmpjes laten we zien dat kinderen van groep 8 ook allemaal prima hulppiet kunnen zijn. Het is goed om dat dit jaar aan te pakken. Ik merk nu dat de inzichten wel veranderen”, constateert Ronald Buld.

Dan is de gang naar een compleet leger van roetveegpieten volgend jaar snel gemaakt. Dat het nu vooral een digitaal sinterklaasfeest is, vinden kinderen volgens Buld minder problematisch dan de ouders. „Kinderen zijn tegenwoordig alle dagen met de laptop bezig op school, dan is communiceren via de computer helemaal niet gek.”

 

Spekbraanderskwis

In Ruinerwold focussen ze zich ook zonder intocht op de kinderen en dan vooral die van de groepen 1 tot en met 4. Zondagmiddag laat Sinterklaas van zich horen vanuit dorpshuis De Buddingehof, waar hij via een livestream in gesprek gaat met kinderen. Daarbij ontbreken de Pieten niet.

„Er is veel afgelast in de regio, maar dat gaat vooral om intochten. Wij hebben gezocht naar mogelijkheden om toch wat te organiseren”, zegt Ronald Buld namens de organisatie. Die bestaat uit speeltuinvereniging De Woldklimmers, de drie basisscholen, Ruinerwold Onderneemt en het dorpshuis, waar Buld beheerder van is.

Kinderen kunnen zich in Ruinerwold aanmelden om zondag mee te doen. Ze krijgen dan een goodiebag met alle spulletjes die nodig zijn om mee te doen aan de workshops die zondagmiddag ook worden gegeven. Er hebben zich al vele kinderen aangemeld.

In Ruinerwold worden ook de oudere kinderen en volwassenen op hun wenken bediend. „We hebben zaterdagavond de sportieve spekbraanderskwis met Sinterklaas en de hoofdpiet. Er komen vele sportieve vragen langs, ook nog eens gesteld door bekende sporters. Zo kwam oud-profwielrenner Gert Jakobs al langs op social media. En er is een parcours dat Piet moet afleggen", laat Buld weten. Deze online quiz begint om 20.30 uur.

 

Sintbussen Zuidwolde

Geen ontvangst voor het gemeentehuis en een balkonscène bij de Meule van Wassens in Zuidwolde. Het blijft stil in Zuidwolde, maar de Ondernemersvereniging heeft toch iets in petto voor de kinderen. De afgelopen twee weken werden filmpjes geplaatst op de facebookpagina Zuidwoldiger sinterklaasintocht, waar Sinterklaas aan burgemeester Roger de Groot meedeelt dat er geen intocht komt.

„Die filmpjes heeft Dienke Dorland van BJVideoDesign gemaakt, zij heeft altijd van die leuke ideeën”, zegt bestuurslid Henk Dekker van Ondernemersvereniging Zuidwolde. „We hebben de burgemeester om medewerking gevraagd, dat was geen probleem.” Om het plan voor de kinderen uit te voeren, moest Sinterklaas de afgelopen weken op meerdere locaties acte de présence geven en dat bleef niet onopgemerkt.

 

Brief of tekening

Kinderen tot en met groep 8 is gevraagd om iets moois te voor de Sint te maken, waarbij gedacht kan worden aan een brief of tekening. Deze kan onder vermelding van naam en adres van de inzender tot uiterlijk 21 november ingeleverd worden via de rode sintbussen, die voor de winkels van Damesmode Dekker en Bloem & So staan. De twee bussen zijn door de goedheiligman zelf geschilderd. Elk kind dat iets inzendt, kan rekenen op een verrassing.

Volgens Henk Dekker is het organiseren van een intocht zeer arbeidsintensief, maar wie dacht dat ze nu achterover konden leunen, heeft het volgens de damesmodeman mis. „Er kwam meer achter weg dan ik gedacht had, maar het resultaat is er ook naar.”

 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!