Stormloop op verkoop carbid

Regio - Carbidverkopers in Drenthe kunnen de drukte nauwelijks aan. „Er komen honderden bestellingen per dag binnen. Het is gewoon een chaos.”

Melkbusshop.nl in Ruinerwold is een van de grootste carbidverkopers van ons land. ,,De bestellingen komen werkelijk vanuit heel het land. Het is echt ontzettend druk, het is eigenlijk gewoon chaos. Er komen honderden bestellingen per dag binnen en we hebben alle tijd nodig om de orders klaar te maken. Er moet geknald worden oudejaarsdag”, zegt een medewerker. Er wordt voornamelijk carbid verkocht, maar ook startsetjes carbidschieten vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Zo’n setje bestaat uit een extra dik verfblik met een speciaal deksel, inclusief carbid voor dertig keer schieten.

Carbid goed alternatief

Nu er tijdens Oud en Nieuw een vuurwerkverbod geldt, zien veel knalliefhebbers carbidschieten als een goed alternatief. Carbidschieten valt namelijk buiten het verbod.

Ook bij Kuiper Koekange, een grote speler in de markt van vuurwerkverkoop, is de vraag naar carbid dit jaar groter dan normaal. Een vuurwerkshow komt er dit jaar niet en op de website is alleen vuurwerk uit de categorie 1 te vinden en carbid. „Er wordt online absoluut meer carbid gekocht dan vorig jaar”, zegt Henrie Brinkman van Kuiper, „dat is vrijdag begonnen.” Kuiper heeft net zoveel kilo’s als voorgaande jaren ingekocht.

Vrees voor ongelukken

De vrees bestaat dat op oudejaarsdag onervaren carbidschieters ongelukken veroorzaken, terwijl het voorkomen van slachtoffers juist de reden is om vuurwerk te verbieden. Ziekenhuizen vinden extra drukte door vuurwerkslachtoffers in coronatijd onverantwoord.

Volgens VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, is carbidschieten geen veilig alternatief voor vuurwerk: vorig jaar raakten landelijk 78 mensen gewond bij het carbidschieten, in het Brandwondencentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis kwamen 14 slachtoffers van carbidschieten binnen. Dat zijn veel minder dan de ruim 1200 gewonden door het afsteken van vuurwerk. De Nederlandse bond van boa’s pleit voor een verbod op carbidschieten, omdat het grote groepen mensen aantrekt. Handhaven van de coronavoorschriften wordt volgens de vakbond een groot problemen.

Overleg burgemeesters

Drentse burgemeesters overleggen dezer dagen met carbidschietclubs of en hoe ze het carbidschieten coronaproef in aangepaste vorm kunnen laten doorgaan. Daarover nemen ze later in de Veiligheidsregio een besluit. Voorzitter John Schoonheim van de Stichting Carbidschieten Drenthe zegt zich bij elk besluit van de Veiligheidsregio neer te leggen. Toch hoopt hij dat er met oudjaar met carbid geschoten kan worden. ,,Hoe mooi zou het zijn als we met elkaar symbolisch gezien corona de wereld uit kunnen knallen. We hebben juist nu allemaal behoefte aan een verzetje en gezelligheid.” Hij is er wel een voorstander van het klein te houden. Mijn oproep aan eenieder: ‘Ga je carbidschieten, wees er dan zuinig op dat je dat mag doen en verknal het niet’.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!