‘Fysiek merk je het wel als je de hele dag borstplaat hebt gegoten’ (dagboek van Jos van der Vegt, banketbakker bij Amoureus)

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Jos van der Vegt, banketbakker bij Amoureus in Meppel.

Donderdag 12 november

Donderdagochtend: om 4.00 uur gaat mijn wekkertje af en roept de plicht. Zachtjes kruip ik uit mijn bed, zodat de rest van mijn gezin verder kan slapen. Mijn vrouw is het inmiddels wel gewend dat ik vroeg op sta en mijn 2 meiden vinden het heel normaal dat papa er niet is als zij wakker worden. Met een ontbijtje geniet ik nog even van mijn favoriete Netflix-serie. Om 4.30 uur rijd ik naar Meppel. Het is rustig op de weg en plotseling zie ik twee reeën tegen de Drentse bosrand aan: een cadeautje op de vroege donderdagochtend.

In Meppel start mijn dag om 5.00 uur met een bakje koffie. Daarna gaan we aan de slag met het koken van de borstplaat. In november giet ik op dinsdag en donderdag borstplaat. Dit blijft spannend: wat hoe is de luchtvochtigheid vandaag, zal de borstplaat vandaag uitharden. Tevreden met het eindresultaat sluit ik de dag af en rij voldaan naar huis.

Vrijdag 13 november

Vrijdag de 13e, wat zal dat betekenen vandaag! Om 5.00 uur kruip ik uit mijn warme bedje. In Meppel aangekomen beginnen mijn collega en ik met een grote order: een bestelling van meer dan duizend chocoladeletters voor één klant. Alle werkbanken liggen overvol, elk leeg plekje wordt gebruikt zodat wij zoveel mogelijk chocoladeletters per keer kunnen maken. Dit proces herhaalt zich keer op keer. De gehele dag staat in het teken van chocolade op de juiste temperatuur draaien en spuitzakken vullen. Om een glanzend eindproduct af te kunnen leveren is het tempereerproces heel belangrijk: de chocolade laten smelten en verwerken bij de juiste temperatuur is inmiddels routinewerk geworden.

De onderlinge sfeer is goed. Het geeft een energieboost om de aantallen te zien groeien en groeien. Moe maar voldaan ga ik naar huis. Een lekkere warme maaltijd met mijn gezinnetje en dan mijn warme mandje weer in. Helaas kan mijn gezin niet zoveel van mij verwachten in deze tijd. Morgenochtend gaat de wekker wederom om 5.00 uur.

Zaterdag 14 november

Aangekomen op mijn werk, ga ik samen met mijn collega verder met de grote order van gisteren. De chocolademachines draaien volop: puur en melk. Een goede planning is hierbij belangrijk: wanneer heb ik welke soort chocolade nodig en moet puur of melk eerst de juiste verwerkingstemperatuur hebben?

Maar wat genieten wij toch van ons vak: mooie glanzende chocoladeletters afleveren. En ook in coronatijd merken wij dat de telefoon en mail overuren draaien. Sinterklaas heeft ons in ieder geval wel gevonden.

Bedrijven die iets extra’s doen voor hun personeel of gezinnen die het thuis gezellig willen maken in de coronaperiode. Een handgemaakte chocoladeletter is toch specialer en exclusiever om te geven of te krijgen.

Na een lange week met heel veel uurtjes op de klok rijd ik naar huis. Genieten van een kort weekendje: zaterdagavond nog even bij mijn gezin op de bank met een hapje en een drankje.

Zondag 15 november

Zondagochtend wakker worden zonder wekker: genieten. Na het ontbijt een flinke wandeling gemaakt met mijn vrouw: even bijkletsen omdat wij elkaar niet zoveel zien in deze periode. Zondagmiddag even heerlijk buiten aanrommelen met de meiden. ’s Avonds gezellig met elkaar eten. Een relaxte zondag: opladen voor de drukke week.

Maandag 16 november

In alle vroegte in Meppel aangekomen. Vandaag de laatste zaken afronden van de grote bestelling en inventariseren hoeveel nieuwe bestellingen erbij zijn gekomen. Dat Sinterklaas nu echt in het land is kunnen wij wel merken. Wij slingeren onze chocolademachines weer aan en pakken de draad weer op: chocoladeletters maken in elke gewenste letter. Zodra de chocolade de juiste temperatuur heeft kunnen wij beginnen te spuiten.

Tot slot vandaag nog even bekijken hoeveel kilo borstplaat er voor dinsdag en donderdag op de planning staat. Vanavond maar tegelijk met mijn meiden naar bed gegaan. Om 4.00 uur gaat mijn wekker.

Dinsdag 17 november

Na een kopje koffie start ik meteen met het afwegen van de ingrediënten voor de borstplaat. Vandaag moeten wij ‘volle bak gieten’ zoals wij dat noemen. De nodige kilo’s zijn alweer besteld, maar nog even geduld: het koken van de borstplaat laat zich niet opjagen. Geduldig roeren en temperaturen in de pan. Bij borstplaat is het heel belangrijk dat dit kookproces zorgvuldig uitgevoerd wordt: borstplaat die niet hard wil worden, zorgt voor veel frustratie in de bakkerij. Ik roer geduldig in de hete massa totdat de juiste kristallen ontstaan en het gieten kan beginnen. Met een speciale gietijzeren trechter wordt de hete massa in de trechter gegoten, vervolgens kan ik het in de speciale mallen gieten. Alle werkbanken liggen aan het einde van de dag vol.

Nadat wij alle borstplaat uit de mallen gelost hebben - dit kan alleen goed als de borstplaat weer de juiste hardheid heeft gekregen - is het tijd om naar huis te gaan. Even rust. Fysiek merk je het wel als je de hele dag borstplaat hebt gegoten. Maar voldaan zit ik lekker warm bij mijn houtkachel met een drankje.

Woensdag 18 november

Vanmorgen zijn wij om 6.00 uur begonnen en hebben we onze trouwe chocolademachine weer aangezet. Mijn collega en ik kunnen de nodige letters weer spuiten. Het blijft mooi om bestellingen op maat te maken: melk, puur of wit. Wij gaan nog wel even door. Ik zou niet meer zonder kunnen. In november en december heeft ons vak nog meer charme dan normaal.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!