Riestebloazers staan bij Reestbrug en Wieker meule

De Wijk – „Mensen hebben een sterke behoefte aan rituelen en symbolen. Hoornblazen is zo’n ritueel.” Dat zegt Peter Roos van de Riestebloazers uit de Wijk. „Niet alleen het blazen op de Joodse ramshoorn, waardoor mensen worden opgeroepen tot waakzaamheid, een schelphoorn ‘bij feesten en partijen, of de Drentse boerhoorn ‘d’r is wark an de winkel’, maar juist ook door het blazen op de midwinterhoorn.”

Dit ritueel begint elk jaar op 30 november, St. Andries, het begin van de Adventstijd, en duurt tot Driekoningen op 6 januari. Roos: „Midwinterhoornblazen geeft een bijzondere sfeer op het platteland. De hoorns zijn op grote afstand te horen en de reactie van de omgeving is er vaak één van: ‘Gezellig, is het alweer zover?’ Er ontstaat meteen een begin van kerstgedachten. Dat is ook de bedoeling van sommige hoornblazers, want zij blazen op de midwinterhoorn om de geboorte van Jezus van Nazareth aan te kondigen.”

Hoofdletters

Anderen verlangen volgens Roos in deze donkere midwintertijd naar het nieuwe jaar, hopen op het nieuwe licht, de nieuwe lente of het nieuwe leven. „En dat laatste kun je ook met hoofdletters schrijven. Vooral in deze extra donkere periode waar de hele wereld onder Corona lijdt, geeft dit blazen, hopen wij, een teken van hoop.”

Dit seizoen organiseren of bezoeken de blazers van De Riesteblaozers geen evenementen. Ook geen ‘afblazen’ bij de St. Pancratiuskerk in Diever op de eerste zaterdagavond in januari en ook wordt geen ode gebracht aan een bijzonder plek, situatie of gebeurtenis. Wel zijn De Riestebloazers elke woensdag om 19.00 uur bij de Reestbrug staan en zaterdags bij de Wieker meule, vanaf 16.00 uur. Dus blazen doen ze wel. „Het midwinterhoornblazen is bij uitstek geschikt om op afstand te beluisteren. Op een mooie rustige winteravond draagt het geluid vele kilometers ver en dat verhoogt de sfeer enorm. Kom in deze bijzondere Adventstijd daarom niet naar de blazers toe, maar blijf op afstand, sta even stil en geniet.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!