Regelmatig borstonderzoek redt levens

Aangeboden door: sportbh.nl

Denk jij nog steeds dat borstkanker altijd te genezen is? Helaas sterven jaarlijks nog meer dan 3.000 mensen aan deze vreselijke vorm van kanker. 1 op de 7 vrouwen heeft te maken met borstkanker en een kwart daarvan is jonger dan 50 jaar.

Gelukkig is er al veel onderzoek gedaan. Toch is meer bekendheid (en ook meer onderzoek) nog steeds nodig. Zelf kun je daar aan bijdragen door regelmatig je borsten te onderzoeken en ook aan je dochters of nichtjes te vertellen hoe belangrijk dit onderzoek is. Want hoe betere je weet hoe je gezonde borsten er uit zien of aanvoelen, hoe sneller je weet als er iets mis is.

Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen

Maar liefst een kwart van de vrouwen die borstkanker krijgen is jonger dan 50 jaar. Omgerekend zijn er dat jaarlijks ook zo’n 3000 en 10 daarvan zijn jonger dan 25 jaar! Je borsten onderzoeken is dus ook belangrijk als je jong bent. Overigens is dat niet de enige reden om vroeg zelf met borstonderzoek te starten. Als je weet hoe je borsten er uit zien of aanvoelen in een gezonde situatie, kun je eventuele afwijkingen sneller herkennen. Daarnaast weet je dan ook hoe je borsten veranderen in de periodes van menstruatie, zwangerschap of borstvoeding.  

Lief zijn voor je borsten is dus het motto. Dat doe je door zelfonderzoek maar ook door altijd een goed passende bh te dragen. Een goede bh knelt niet en ondersteunt je borsten bij bewegingen. Borsten zijn gevoelig, dat is mede doordat ze zelf geen spierweefsel hebben. Hierdoor hebben je borsten bij bewegen veel te verduren, zoals bij het sporten. Een goede sport bh is dus een must. Er zijn tegenwoordig diverse modellen voor kleine borsten maar ook in de sport bh grote maten. Ben je verstandig dan zorg je dat er altijd een in je sport- of schooltas zit.

Waar moet je op letten bij borstonderzoek?

Er kunnen verschillende soorten veranderingen zijn die wijzen op borstkanker. De bekendste is het zogenaamde knobbeltje. Maar veranderingen in je borst zelf of rondom je tepel kunnen ook een symptoom zijn. Hierbij kun je denken aan veranderingen van je tepel zoals vocht, korstjes of een ingetrokken tepel.  

Het knobbeltje kan overigens aanvoelen als een knikker maar ook als een verdikking of verharding. Het kan rond zijn maar ook langwerpig of gewoon een wat harder of stugger plekje. Dit ‘knobbeltje’ voelt in elk geval anders aan dan de bobbeligheid die je normaal opmerkt in je borsten en anders dan de rest van je borst of je andere borst.

Laten controleren

Niet alle bobbeltjes wijzen op een tumor. In veel gevallen is het een cyste (een met vocht gevulde holte) of een bindweefselknobbeltje. Toch is laten controleren is in alle gevallen wel verstandig. Daarbij kun je als regel aanhouden dat veranderingen die jij vreemd vindt, altijd een reden zijn voor onderzoek. Dus ook een plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst of als je borst warm aan voelt en/of rood ziet is dat een reden om een afspraak te maken bij je arts.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!