Nivo boekverkopers is een boekendroom die uitkomt

Meppel Een jongensdroom die uitkomt. Zo noemt Peter van Voorst de opening van Nivo boekverkopers aan de Molenstraat 26a: een winkel waar tweedehandsboeken klaarliggen om het hart van nieuwe lezers te veroveren.

De opening was vrijdag 4 december, de laatste puntjes in de winkel worden nog op de i gezet. „Ik vind het natuurlijk erg jammer dat we nu alweer moeten sluiten, maar het is voor tijdelijk, dus ik blijf optimistisch”, vertelt Van Voorst. „De mogelijkheid van strengere maatregelen hing wel in de lucht, maar je hoopt toch dat het niet zo'n vaart loopt en dat er zelfs afgeschaald kan worden.”

Van Voorst voelt zich de koning te rijk in zijn letterrijkdom. Een boekenzaak runnen is toch echt wel ‘een droom die uitkomt’. „Dit heb ik altijd graag gewild. Als hobby heb ik de laatste zes jaar met boeken op markten gestaan, onder meer tijdens Donderdag Meppeldag. Ontzettend leuk om te doen, vooral het contact met de mensen.”

Boeken, boeken, overal boeken. In de zaak staan pakweg 2000 exemplaren. Met glanzende kaften, zorgzaam weggezet. „Zijn dit echt gebruikte boeken? Ze zien er zo nieuw uit”, vroeg laatst een bezoeker, die een kijkje kwam nemen. Van Voorst knikte. „Dat klopt. Daar letten wij op. Wij zijn selectief in wat wij inkopen. Het moet wel goed zijn.”

Grote sortering

Romans, thrillers, poëzie, biografieën, geschiedenisboeken, oorlogsboeken, vertalingen, fictie, literatuur... de sortering is groot. En dat is bewust. „Iedereen is hier welkom, van jong tot oud. Kinderboeken en jeugdboeken hebben wij ook, allemaal netjes en mooi. Ze zijn op leeftijdscategorie gesorteerd.”

Wie thuis ruimte wil scheppen in de boekenkast, kan zeker een stapel boeken voorleggen ter overname. Mits ze in goede conditie zijn. Van Voorst, nuchter: „Zonder inkoop geen verkoop nietwaar.”

Hij vervolgt: „Er wordt nu hard gewerkt om alle boeken (een hele klus!) online te zetten op onze site bij boekwinkeltjes.nl/NiVo boekverkopers. Op de Facebookpagina Peter van Voorst worden regelmatig updates geplaatst. Mensen kunnen boeken bestellen en gratis afhalen bij de deur, of laten verzenden via PostNl. In januari kan de winkel hopelijk weer open.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!