Ondernemen in Meppel: Christiaan Kodde
Door Christiaan Kodde

Kiezen

De laatste column van dit jaar in deze donkere dagen voor Kerst. Een bijzonder jaar waarbij zelfs de Kerstdagen voor menigeen donkere dagen lijken te worden.

De sluiting van veel winkels en horecazaken raakt veel ondernemers diep. De overheid staat gelukkig paraat om met diverse steunmaatregelen nog enig houvast te kunnen bieden. Een maatregel die voor veel ondernemers weer actueel is geworden door de lockdown is de NOW-regeling. Dit betreft een tegemoetkoming in de loonkosten bij een omzetverlies van minimaal 20 procent. Het aanvraagloket voor de NOW 3.0 is weer opengesteld tot en met de derde Kerstdag.

Periode met minste omzet

Ondernemers die nog geen aanspraak hebben gemaakt op de NOW 2.0 kunnen kiezen welke periode zij nemen als uitgangspunt. Het is het meest aantrekkelijk om een periode te kiezen waarin de minste omzet wordt behaald ten opzichte van een kwart van de omzet over 2019. Het betreft een tijdvak van drie maanden dat start vanaf 1 oktober, 1 november of 1 december dit jaarDe kapperszaak zal veelal kiezen voor de periode november tot en met januari. In februari zal men wel weer massaal naar de kapper gaan is de verwachting. Maar wat als de lockdown langer duurt…

Eens gekozen blijft gekozen

Ook veel winkeliers zullen een keuze qua tijdvak moeten maken. Indien de omzet over november nog redelijk was dan ligt de keuze voor het tijdvak december tot en metfebruari voor de hand als periode voor de meeste omzetdaling. Februari heeft daarnaast ook nog eens minder dagen. Uiteraard is het sterk afhankelijk van de sector want mogelijk kan februari juist een enorme verkoop laten zien, mede door een vaccin. En net zoals bij de eerdere NOW-aanvragen geldt: eenmaal een tijdvak gekozen blijft gekozen!

Het blijft voor velen een hard gelag en de compensatie zal zeker niet iedereen overeind houden. De contouren zullen pas later volgend jaar zichtbaar worden. De vele steunmaatregelen en uitstelfaciliteiten door onder andere banken, fiscus en verhuurder vertroebelen veelal het beeld om te zien hoe de onderneming en ondernemer er daadwerkelijk voor staan. Aan het eind van de tunnel schijnt het licht en nu maar hopen dat de tunnel niet zo lang is.

Hierbij wens ik eenieder veel sterkte toe de komende periode en hopelijk toch nog fijne feestdagen en een voorspoedig 2021 gewenst!


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!