Hoe kun je een schuin of een plat dak isoleren?

Aangeboden door: isolatienoord.nl

Geschat wordt dat maar liefst 30 procent van alle warmte in je woning verloren gaat door het dak van je huis. Onder andere hierdoor is het overgrote deel van de huizen in ons land voorzien van dakisolatie. Dit geldt namelijk voor 80 procent van de Nederlandse woningen. Toch werkt deze isolatie niet altijd goed.

Dit komt onder meer omdat de isolatie te dun is of simpelweg niet goed genoeg is. Het is dan verstandig om je dak te isoleren met een dikkere laag isolatiemateriaal, waarbij je onder meer kunt kiezen voor pir isolatie. Is je woning gebouwd in 1992 of is het huis nog nieuwer? Dan is de kans groot dat het dak geïsoleerd is met een materiaal van zo’n acht tot tien centimeter dik. Een betere dakisolatie is in principe niet nodig dat geval. In andere gevallen moet dit eigenlijk wel, wat op een aantal manieren mogelijk is. Hoe? Dat lees je hieronder.

Plat dak

Als je woning een plat dak heeft dan is het alleen maar te isoleren vanaf de buitenzijde. Je kunt een plat dak namelijk niet vanaf de binnenkant isoleren met bijvoorbeeld glaswol. Voor het isoleren van een plat dak zul je waarschijnlijk een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Deze specialisten verwijderen eerst de dakbedekking, waarna de isolatieplaten worden geplaatst. Vervolgens komt er een nieuwe laag dakbedekking op de platen. Deze manier van het isoleren van platte daken is het meest optimaal. Toch kun je ook voor een andere optie kiezen. Hierbij worden de isolatieplaten aangebracht op de bestaande dakbedekking. Daarna worden de platen afgedekt met grind of tegels. Een plat dak op deze manier isoleren is echter wel een stuk minder rendabel dan de voorgenoemde optie.

Schuin dak

Bij een huis met een schuin dak kun je isoleren aan de binnenkant en buitenkant. Bij de isolatie aan de binnenkant van een schuin dak wordt het isolatiemateriaal, zoals steenwol, geplaatst tussen de balken van de structuur van het dak. Daarna kun je alles afwerken met plaatmateriaal, meestal gipsplaten.

Als isolatie wordt meestal gekozen voor een dikke laag glaswol of steenwol, wat voor zeer goede isolatie zorgt. Als er weinig ruimte is kan gekozen worden voor pir platen, alhoewel resol hardschuimplaten ook mogelijk zijn. Deze platen bieden net zoveel isolatie. Isoleren via de buitenkant kan dus ook bij een schuin dak. Een isolatiebedrijf brengt  het isolatiemateriaal aan op het dakbeschot. Om hierbij te kunnen komen verwijderen de specialisten eerst de dakpannen. Na de isolatie worden de pannen uiteraard weer teruggeplaatst. Je dak op deze manier isoleren zal goed werken en is zeker rendabel. Overigens kun je er ook voor kiezen om het isolatiemateriaal tussen de dakpannen te laten spuiten.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!