Landbouwvoertuigen op de openbare weg hebben kentekenplaat nodig

Staphorst - Vanaf 1 januari 2021 moeten eigenaren van nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden hun voertuigen registreren en voorzien van een kentekenplaat. Voor bestaande landbouwvoertuigen geldt dan een registratieplicht. In 2025 moet alles geregistreerd en gekentekend zijn.

Voor gebruikers en eigenaren van zelfrijdende landbouwvoertuigen kunnen de regels en de uitzonderingen een puzzel zijn. Maar met wat voorwerk wordt het duidelijker. Uitgangspunt voor de nieuwe wet is het verhogen van de maximumsnelheid naar 40 kilometer per uur, geeft Jarold Knoll van Knoll B.V. uit Staphorst aan. „Daar horen wettelijke eisen bij, zowel nationale als Europese.” 

Kosten

De gemiddelde kosten voor het registratieproces in combinatie met het voeren van een kentekenplaat bedragen ongeveer 33,- euro per voertuig wanneer de eigenaar dit proces zelf uitvoert. Bij de registratie worden diverse specifieke voertuiggegevens door RDW.

Knoll B.V. uit Staphorst is een RDW-erkend bedrijf en kan hulp bieden bij het registreren van voertuigen. Tevens levert het bedrijf de juiste kentekenplaten behorend bij het kentekenbewijs van het voertuig na uitvoering van de (succesvolle) registratie bij RDW.

Alles met wielen

Vanaf 1 januari 2021 start een registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen. Dat houdt in dat voertuigen en machines die vóór 1 januari 2021 in Nederland in gebruik zijn genomen geregistreerd dienen te worden. Voorbeelden zijn; trekkers, kranen, shovels, zandkippers, en wadharken, maar ook kleinere machines die harder rijden dan 6 km/h op de openbare weg komen in aanmerking. Wordt er met het voertuig harder gereden dan 25 km/h, dan moet er een kentekenplaat op. Met ingang van 1 januari 2025 zijn alle geregistreerde (land)bouwvoertuigen verplicht een kentekenplaat te voeren.

(Land)bouwtrekkers op wielen die harder dan 40 kilometer per uur kunnen rijden moeten ook APK-gekeurd worden. Die APK-plicht start op 1 mei 2021. De registratie- en kentekenplaatplicht wordt gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen. Die maximumsnelheid gaat, alleen als de constructiesnelheid van het voertuig dat toelaat, van 25 naar 40 kilometer per uur.

www.knollbv.nl

 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!