‘Het maakt mij blij dat je zo anderen kunt helpen’ (dagboek van Jolanda van der Velden, die zich inzet voor mensen met een smalle beurs)

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Jolanda van der Velden uit Havelte (eenhoorn86@outlook.com). Zij zet zich met hart en ziel in voor mensen met een smalle beurs. In december is het regelen van sinterklaascadeaus en kerstpakketten vast prik.

Donderdag 24 december

’s Ochtends vroeg rijd ik naar de Albert Heijn om de volgende twintig kerstpakketten in te pakken en weg te brengen met de bus van Reestmond in Meppel. Wij rijden van Deventer tot Assen, Hoogeveen, Oosterwolde… overal wel. (Reestmond, bedankt dat wij jullie bus mogen gebruiken!)

Superleuk als je de bus uitstapt en er staat een moeder met drie jonge kindjes in de deuropening te wachten, die je dan zo dankbaar begroeten. De mensen die een kerstpakket krijgen zijn daar sowieso heel erg blij mee.

Dit is de vierde keer dat met mijn beste vriend Bennie en ik een kerstpakkettenactie heb georganiseerd voor mensen die het niet zo breed hebben. In het eerste jaar, in 2017, hebben we twintig kerstpakketten weggegeven. Dit jaar zijn dat rond de 85 pakketten. Wij regelen ook sinterklaascadeautjes en gedurende het jaar verjaardagscadeautjes voor kinderen uit arme gezinnen. Wie in aanmerking komt voor een kerstpakket, kan ook meedoen aan de andere acties, bijvoorbeeld de oliebollenactie.

Corona gooide dit jaar wel roet in het eten. Met de kerstvrouw (ik ga verkleed op pad, Bennie is de chauffeur) op de foto gaan kon dit jaar bijvoorbeeld niet. Door corona komen wij niet bij de mensen in huis. Jammer, maar wij willen wel de regels volgen.

Wij waren ’s avonds om 23.00 uur weer thuis na een lange dag.

Vrijdag 25 december

Deze dag staat in het teken van iemand bezoeken die eenzaam is. Uiteraard gebeurt dat coronaproof. Gezellig een bakje koffie drinken. We nemen dan vaak ook wat lekkers mee. Dit jaar bezoeken wij één iemand, vanwege corona. Normaal gesproken gaan we naar een stuk of vier mensen, waarbij wij ook de tijd nemen voor het bezoek.

Het opruimen van de ‘actiekamer’ in huis is hoognodig, vanwege het grote aanbod aan spullen dat binnenkwam. Ik probeer alles zoveel mogelijk netjes te houden, daar houd ik van.

Deze kerst gaan mijn vriend en ik gourmetten bij mijn ouders. We hebben zelf nooit een kerstboom staan, want wij zijn toch niet thuis. Een kerstgevoel heb ik wel!

Zaterdag 26 december

Er zijn twee Facebookpagina’s, een voor de kerstpakkettenactie en een voor de minima weggeefhoek. Daar koop ik spullen voor, of ik krijg ze via andere weggeefhoeken. Of mensen zetten zakken voor het huis. De spullen worden verloot, om iedereen een eerlijke kans te geven.

Sommige actieleden zitten al langere tijd in de schuldhulpverlening, anderen gaan er net in. Daar praten wij wel over met hen. Het wisselt dus hoe lang mensen ons nodig hebben.

Uiteraard zijn we ook vandaag weer bezig met de kerstpakkettenactie. Alle spullen van de minima weggeefhoek op Facebook, die bij de actie hoort, in tassen stoppen en die vervolgens voorzien van de naam van degene waarvoor het bedoeld is. Ook halen wij nieuwe spullen op.

In de periode rond de kerst neem ik vrij, zodat ik met de kerstpakkettenactie bezig kan zijn. Het is druk. Soms kan ik de telefoon niet wegleggen, die staat dan roodgloeiend. Alle andere activiteiten doe ik buiten werktijd bij Cosis Meppel om.

Zondag 27 december

De zondag begint met het wegbrengen van een voedselpakket naar een moeder met kindjes, ze hebben geen eten.

Ook ga ik weer aan de slag met de weggeefhoek. Het bijhouden van de weggeefhoek vraagt de meeste tijd. Vooral het uitzoeken en inpakken van de spullen. En je moet de pagina op tijd van de juiste informatie voorzien en de oude berichten verwijderen.

Verder moet je de nieuwe spullen verloten en zorgen dat er nieuwe spullen komen. Soms komen mensen hun spullen ophalen, maar wij brengen het ook wel.

Maandag 28 december

Bennie, Daniel (mijn broer) en ik bakken de hele dag oliebollen voor de actieleden. Marieke bakt ook oliebollen voor de actie, maar doet dit thuis. Marieke, Bennie, Daniel en Willem zijn in de oliebollenactie medebeheerders. Bennie heeft van AH Havelte speciale papieren zakken gekregen om de oliebollen in te doen. Wij nemen zelf natuurlijk ook eentje, even proeven en keuren.

Dinsdag 29 december

Vandaag gaan we alle oliebollen bezorgen. Ongeveer 300 oliebollen voor zo’n 20 gezinnen. Wij ruiken inmiddels zelf ook helemaal naar oliebollen.

De mensen waarderen het enorm dat wij de oliebollen komen brengen. Alles gebeurt coronaproof. Ik heb mijn chauffeurs voorzien van een mondkapje en desinfectiegel. Na elk adres desinfecteren ze hun handen.

Binnenkort hebben we iets nieuws. Ik ga vanaf januari elke dinsdag koken voor de mensen die een verse maaltijd nodig hebben. Daar heb ik veel zin; het maakt mij blij dat je zo anderen kunt helpen om gezond te eten.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!