Dit kan je dit jaar verwachten in de gemeente Meppel: vrijliggend fietspad langs Reggersweg, autoluwe Prinsenplein, einde van Oosterboerschool en nog veel meer

Meppel - De Ceintuurbaanbrug, een nieuwe supermarkt op Het Vledder en de zandweg bij zwemplas Engelgaarde is vervangen door een klinkerweg. Een kleine greep wat er vorig jaar in Meppel is gebeurd. Maar wat staat er voor 2021 op de planning? Een overzicht:

- Geen auto’s meer op Prinsenplein en Groenmarkt

Het Prinsenplein wordt afgesloten voor auto’s. Naar verwachting is dit per februari het geval en verandert het in een voetgangerszone. De Groenmarkt verandert van een parkeerterrein naar een plein met ruimte voor evenementen en terrassen.

- Welke wijk gaat van het gas af?

In 2022 wil de gemeente beginnen met de voorbereidingen om een wijk in de gemeente aardgasvrij te maken. Welke wijk dit gaat worden, afgezien van de Nieuwveense Landen, wordt eind 2021 bekend gemaakt.

- Ontsluitingswegen naar Nieuwveense Landen

Twee nieuwe ontsluitingswegen naar de Nieuwveense Landen, een fietstunnel en een bypass bij de rotonde bij de watertoren, en een nieuwe rotonde bij de kruising N375 met N371. Behoorlijk wat verkeersplannen staan klaar rond de Nieuwveense Landen. Of alles dit jaar aangelegd gaat worden is nog maar de vraag. Zo kan de fiets- en voetgangerstunnel pas aangelegd worden als de oostelijke en westelijke rondwegen naar de Nieuwveense Landen zijn aangelegd.

- Luierinzameling

In de Nieuwveense Landen begint in januari een proef met het inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal. Dit afval wordt wekelijks aan huis opgehaald. Er komt geen nieuwe container, maar de afval mag in een zak. Het is bedoeld om de hoeveelheid restafval per inwoner omlaag te brengen.

- Belasting voor vastgoedeigenaren

Onder vastgoedeigenaren wordt begin dit jaar een draagvlakmeting gehouden over de invoering van een bedrijveninvesteringszone, wat inhoudt dat iedere vastgoedeigenaar in het centrum een belasting moet betalen. De Vereniging Eigenaren Centrum Meppel wil met dit geld de kwaliteit van de binnenstad verbeteren, door het onder meer te besteden aan marketing en leegstandsvermindering.

- Schouwburg Ogterop

De gemeente hoopt in juni met een go/no-go-voorstel te komen over de toekomst van schouwburg Ogterop. Het pand kampt met veel problemen en is toe aan renovatie. De kosten daarvan worden geschat op 15 à 20 miljoen euro.

- Meer belasting betalen

Huishoudens in de gemeente Meppel moeten dit jaar gemiddeld zo’n 30 à 40 euro meer gaan betalen aan onroerende zakenbelasting, en zo’n 5 euro meer voor de afvalstoffenheffing.

- Nieuw ziekenhuis en invulling huidige ziekenhuis

De bouw van het nieuwe ziekenhuis is naar verwachting eind dit jaar af. Isala neemt het dan in het voorjaar van 2022 in gebruik. Wat er met het huidige ziekenhuis gaat gebeuren is nog niet bekend, waarschijnlijk volgt er begin dit jaar meer duidelijkheid. Enkele mogelijkheden betreffen ouderenzorg, ruimte voor duurzame bedrijven, een zorghotel, een sociale werkplaats en ICT en data.

- Nieuwe bedrijven op industrieterrein Blankenstein

Op industrieterrein Blankenstein komen een aantal nieuwe panden. Vorig jaar zijn al de eerste werkzaamheden begonnen voor Urzo woninginrichting, dat zich gaat vestigen achter het pand van keuken- en badkamerspecialist Potman jr. Begin dit jaar begint de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw, waar de sportschool van Bas van Wegen zich onder meer gaat vestigen. Daarnaast komt er nog een tweede bedrijfsverzamelgebouw, genaamd Meppel Business Box.

- Oosterboerschool komt leeg te staan

Vanwege een teruglopend leerlingenaantal is de Oosterboerschool dit schooljaar samengegaan met de Tolter, onder de nieuwe naam De IJsvogel. Maar beide schoolgebouwen worden nog wel gebruikt. Na de zomervakantie, gaan de twee scholen samen verder in de locatie van de Tolter en komt de Oosterboerschool leeg te staan. De gemeente denkt aan een maatschappelijke invulling voor de plek.

- Fusie Alcides, FC Meppel en MSC-Amslod?

De drie Meppeler voetbalverenigingen (Alcides, FC Meppel en MSC-Amslod) onderzoeken hoe een mogelijke samenwerking in de toekomst eruit kan komen te zien. Een van de opties die wordt onderzocht is een fusie.

- Renovatie molen Sterrenberg

De kap van molen Sterrenberg in Nijeveen is toe aan een renovatie. Het wordt onder meer voorzien van nieuw riet.

- Appartementen in HBS en Zuiderschool

De werkzaamheden aan de HBS aan het Zuideinde en de Zuiderschool gaan beginnen. In de twee oude scholen worden appartementen gerealiseerd. Op het binnenterrein komen zeventien woningen, waarvan één vrijstaande. Ook in de monumentale gymzaal komen appartementen.

- Verbouwing Oude Kerk

De Oude Kerk ondergaat een flinke verbouwing. Het krijgt onder meer een nieuw dak en er komt een nieuwe vloer. Waarschijnlijk begint de verbouwing in februari, en is de klus in augustus klaar. De kosten zijn bijna 2 miljoen euro. De kerk wordt het vaste onderkomen van de Protestantse Gemeente.

- Parkeergarage Kromme Elleboog

De bouw van de parkeergarage aan de Kromme Elleboog is naar alle waarschijnlijk eind januari af. De parkeergarage gaat ruimte bieden voor 220 auto’s.

- Gedenkstenen voor de weggevoerde Joden

Stichting Gedenkstenen Meppel hoopt dat dit jaar alle 240 gedenkstenen voor de weggevoerde Joden uit Meppel in de Tweede Wereldoorlog geplaatst kunnen worden. In het centrum liggen er al tachtig gedenkstenen. In februari of maart volgt de Indische buurt. De gedenkstenen worden ook wel ‘Stolpersteine’ genoemd.

- Laatste jaar om ronde met de stadsbus te rijden

De stadsbus rijdt dit jaar voor het laatst rond in de gemeente. Eigenlijk zou de dienst vorig jaar al niet meer rijden, maar er is nog geen alternatief voor gevonden.

- Vrijliggend voet- en fietspad langs de Reggersweg

Langs de Reggersweg komt een vrijliggend voet- en fietspad. Over de Reest komt naast de Reggersbrug een vrijliggende fietsbrug.

- Grote Kerk gaat in de verkoop

De Grote Kerk op het Kerkplein gaat eind dit jaar in de verkoop. De Protestantse Gemeente maakte in 2019 bekend afscheid te nemen van de kerk en om alleen verder te gaan in de Oude Kerk, vanwege financiële redenen. Er wordt nog nagedacht over een nieuwe invulling voor de Grote Kerk.

- Voetgangersbrug station verdwijnt

De tijdelijke voetgangersbrug bij het station verdwijnt. Deze werd in 2018 aangelegd, vanwege de sluiting van station Zwolle destijds. Hierdoor werd Meppel het eindstation voor treinen vanuit Groningen en Leeuwarden. Er wordt nog steeds gewerkt aan het verdubbelen van het spoor tussen Zwolle en Herfte en er komt een zogenaamde dive-under, zodat de treinen naar Meppel en Emmen elk een eigen spoor hebben. Zodra dit af is, verdwijnt de voetgangersbrug in Meppel.

- Parkeren wordt duurder

Parkeren in Meppel wordt naar alle waarschijnlijk 15 eurocent duurder. Parkeren aan de Vledderstraat, achter de Action, gaat 1,80 euro per uur kosten. In de overige plekken in het centrum wordt het tarief van 1,35 naar 1,50 euro verhoogd. Bij de andere betaalde parkeerplekken wordt het uurtarief 85 cent. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met deze verhoging.

- Politiebureau verhuist naar stadhuis

De politie kan als alles meezit in maart al verhuizen naar het stadhuis. Het politiebureau aan de Eendrachtstraat is te groot voor de politie, en daarom verhuist de politie naar een in te richten politiepost in het stadhuis. De service blijft hetzelfde. De politieauto’s komen onder het stadhuis te staan, waar nu de vijver is gevestigd.

- Ceintuurbaanbrug 2.0: brug op Commissaris de Vos van Steenwijklaan

De vervanging van de Ceintuurbaanbrug was een flink karwei. En er staat alweer een volgende brug op de lijst om vervangen te worden: de brug op de Commissaris de Vos van Steenwijklaan, die overloopt op de Ruinerwoldseweg.

- Extra studentenwoningen

Op het parkeerterrein van de studentencampus op industrieterrein Blankenstein komen vijftig woonunits voor studentenhuisvesting. Deze zijn nodig voor de groei van de internationale pabo van NHL Stenden Hogeschool, dat het voormalige waterschapskantoor in gebruik heeft als genomen voor studentenhuisvesting én dit jaar werden er ook leslokalen gerealiseerd.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!