Burgemeester Kok van Staphorst tevreden over jaarwisseling

Oké, corona bestond afgelopen nacht even niet in een mistig Staphorst. Honderden jongeren kwamen bijeen op de rotonde in het dorp. Toch is burgemeester Gerrit Jan Kok van Staphorst tevreden. Hij geeft de jeugd zelfs een dikke pluim.

"Ik wil de jongeren een compliment maken. Ze hebben zich goed gedragen. Geen gedoe, nauwelijks vernielingen en een goede sfeer. Ja, er waren veel jongeren bij elkaar en ze hielden lang niet allemaal 1,5 meter afstand, maar dat kon je verwachten, dat gebeurde overal in het land. De jeugd wil elkaar ontmoeten. Prioriteit was de openbare orde en veiligheid. Het is goed gegaan", zegt Kok die er de hele nacht bij was. 

De sfeer bij velen die niet uit Staphorst kwamen, was wat gespannen. Afgelopen zaterdag waren er honderd jongeren bijeen op de Staphorster ovale rotonde, een plek elders in het dorp. Veel vuurwerk en zelfs een vuur. Er werd schande van gesproken. Ook toen gebeurde er verder weinig, behalve dat de 1,5 meter niet in acht werd genomen. De politie greep niet in. Dat deed ze afgelopen nacht weer niet, hoewel agenten veelvuldig rondreden. Het waren immers de stewards die de jeugd in het gareel hielden. 

In Staphorst was er behalve corona nog een factor van betekenis: het grote feest dat jaarlijks plaatsvindt op het evenemententerrein, ging niet door. Normaal gesproken trekt het festijn duizend jongeren. Die bleven nu veel langer plakken in de dorpskern. 

Onder de indruk

Desondanks ging het goed. De burgemeester is zeer onder de indruk van de 65 stewards die vannacht in de weer waren in de gemeente Staphorst. Het zijn elk jaar heren en een enkele dame uit de gemeenschap zelf, allemaal met een geel hesje aan. Het zijn de bakker, de slager, de schoolmeester, de oom en veel vaders. Af en toe moesten ze even ingrijpen als jongeren een verkeersbord wilden opblazen of ze plukten iemand uit de bosjes. Rond half vijf kregen ze allemaal een kop snert en een gehaktbal. Even opwarmen. "Diep respect voor de stewards, die geheel vrijwillig dit doen. Als ik ergens anders burgemeester wordt, dan neem ik dit zeker mee. Echt geweldig wat deze heren en dames doen." 

Oké, de coronaregels werden door de jongeren aan hun laars gelapt. Er werd volop geknuffeld en omhelsd en ook was er veel zwaar vuurwerk. Kok: "Inderdaad de oproep was: blijf thuis. Desondanks wisten we dat het druk zou worden. Dat was op veel meer plekken zo. Dan kijk je naar de openbare orde en veiligheid, dat is prioriteit. Dat is goed gegaan. Hier spreekt een tevreden burgemeester." 

Onder de stewards ook veel vaders en soms opa's die op de Diek, zoals dat heet, een oogje in het zeil hielden. Een aantal fietste ook rond. Herkenbaar met hun gele hesjes aan. Ze lopen al jaren rond tijdens de jaarwisseling. Hoe kan het nou dat de jongeren, ondanks de oproep van de overheid om thuis te blijven, toch kwamen? "In Staphorst is het zo dat de jongeren als ze tieners zijn gaan dartelen. Als er een meisje komt en ze trouwen, leiden ze weer een geregeld leven. Dat zie je elders ook", zegt een steward op de rotonde. "Je hebt de jongeren niet aan een touwtje. Ze willen elkaar opzoeken en dan moet je zorgen dat je het in goede banen leidt. 

  


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!