Roestvrij Theaterkamp krijgt derde editie in de voorjaarsvakantie

Diever - Het Roestvrij Theaterkamp krijgt een vervolg. In de voorjaarsvakantie worden deelnemers in de leeftijd van 14 tot 25 jaar tijdens workshops in groepsaccommodatie De Hooge Haer in Dwingeloo geschoold in spel en theater maken. Nieuw dit jaar is het aanbod voor volwassenen.

Roestvrij theater is een professioneel theatergezelschap uit Diever dat amateurproducties maakt met jongeren en volwassenen in Drenthe, dat vervolgens uitmondt in bijzondere theaterbelevenissen. Het is de derde keer dat het Roestvrij Theaterkamp op het programma staat.

‘We gaan er vanuit dat het door kan gaat’

De eerste twee edities waren zo’n succes dat Leander Breen niet lang na hoefde te denken over een nieuwe editie. Totdat corona om de hoek kwam kijken en hij oorspronkelijke plannen aan moest passen en toch rekening moet houden met het niet doorgaan. „We gaan er nog steeds vanuit dat het theaterkamp eind februari door kan gaan. Is dat niet het geval, dan krijgen deelnemers hun ingelegde geld gewoon terug”, zo stelt de inwoner van Diever toekomstige deelnemers alvast gerust.

Het coronavirus heeft de theatermaker dit jaar wel behoorlijk dwars gezeten. Bijvoorbeeld bij de Nachtelijke Belevingen in Westerveld.

Podcast

„We hebben een aantal keren op het punt gestaan toch een nachtelijke beleving te organiseren, maar als we het concept aan het bedenken waren, werden de coronamaatregelen alweer aangescherpt. We zouden in mei dit jaar voor het eerst een voorstelling maken in samenwerking met Theater Na de Dam. Een voorstelling in het kader van 75 jaar vrijheid met als onderwerp de noodbrug in Dieverbrug. Dat kon dus ook niet doorgaan en hebben we omgebogen tot de kleine podcast Overbruggen. We hopen overigens de voorstelling dit jaar in mei wel te mogen maken en spelen.”

Corona heeft van Breen en zijn collega’s continu om flexibiliteit gevraagd, maar dat hoor volgens hem wel een beetje bij het maken van theater op locatie. „Daar kom je altijd verrassingen tegen. In een theater heb je een complete theateruitrusting, op locatie moet je dat allemaal zelf gaan creëren. Dat gaat nooit zoals gepland. Corona is daar een extreme van, dit vraagt om continu aanpassen.”

Leander Breen denkt momenteel met zijn team hard na over een volledig coronaproof theaterkamp. „We willen vooral kijken naar de mogelijkheden als de regels die nu gelden na 19 januari weer worden versoepeld. We hebben een grote locatie waar goed anderhalve meter afstand kan worden genomen. Ook hebben we de maximaal aantal deelnemers verlaagd en als familie en vrienden aan het eind van de week niet bij de voorstelling aanwezig mogen zijn, hebben we nu al de materialen klaarliggen voor een livestream online.

Workshops

Het theaterkamp start op maandag 22 februari. De deelnemers overnachten dan een week lang met elkaar in de groepsaccommodatie aan de rand van Dwingeloo. Het kamp staat in het teken van hoe je een voorstelling maakt vanuit een bestaande theatertekst, zonder letterlijk het complete theaterstuk te spelen. „We gaan zelf scènes maken aan de hand van het script, teksten schrijven over het thema, fragmenten uit het script pakken en op locatie uitbouwen. Om zo een geheel nieuwe voorstelling te maken, met en zonder tekst.” Tijdens de theaterweek in Dwingeloo werk je met verschillende spel- en maakworkshops toe naar de eindvoorstelling waarbij Fons Groenewegen en Mathijs Klok de techniek en het decor verzorgen. Lammie van Wester en Dineke Mulder houden zich bezig met de kostuums.

Nieuw dit jaar is een workshop voor spelers van 25 jaar en ouder. Dat gebeurt omdat na het organiseren van het eerste theaterkamp in 2019, direct de vraag kwam om ook volwassen spelers workshops aan te bieden. „Aan die oproep geven we dus nu gehoor”, zo zegt Breen die vervolgt: „In dezelfde week als het theaterkamp organiseren we met Merijn van Beusekom drie avonden en een dag workshops om naar een kleine voorstelling toe te werken.” De workshops vinden plaats in de avonduren op 24 tot en met 26 februari om vervolgens op 27 februari een voorstelling te maken in Dwingeloo.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!