Tweede Kamerleden PvdA stellen vragen over zorgcowboys in Drentse en Groningse gemeenten

Naar aanleiding van een artikel in Dagblad van het Noorden heeft de Tweede Kamerfractie van de PvdA schriftelijke vragen gesteld over zorgcowboys die Drentse en Groningse gemeenten op kosten jagen.

De partij wil weten of staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis ook ziet dat ‘zorgcowboys mensen over het hele land verslepen om zorgboerderijen te beginnen in bijvoorbeeld Oost-Groningen’ en vraagt zich af of dit ook speelt bij jeugdzorginstellingen. ,,Is dit een van de redenen dat jongeren eindeloos op wachtlijsten staan en ondermaatse zorg krijgen?”

Fouten in de wet

De PvdA vraagt wat Blokhuis ervan vindt dat negen op de tien gemeenten te weinig geld heeft voor bijstand, jeugdzorg en opvang. En of hij het eens is met wethouder Harmke Vlieg van Assen, dat het feit dat die gemeente onvoldoende financiële middelen heeft om de aanvullende kosten van mensen uit GGZ-instellingen te dragen komt door fouten in de wet. ,,Bent u bereid de wet aan te passen?”

‘Speelbal van gebrek aan financiering’

De PvdA stelt dat het kabinet onvoldoende middelen beschikbaar stelt en daarmee gemeenten ‘financieel in de touwen hangt’.

,,Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat alle mensen die zorg nodig hebben deze ook krijgen en zij geen speelbal worden van het gebrek aan financiering vanuit het Rijk?”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!