‘Al die geruchten bleken loos alarm, maar met Staphorst scoor je altijd’ (dagboek van basisschooldirecteur Jan Kuijers, tevens steward bij de jaarwisseling)

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Jan Kuijers, directeur van de Koning Willem-Alexanderschool in Staphorst.

Donderdag 31 december / Vrijdag 1 januari

Traag tikken de laatste minuten van het jaar 2020 weg. Met toch wat adrenaline in mijn lijf wens ik om 00.00 uur mijn vrouw alle goeds voor 2021. Om direct daarna met een opvallende steward-hes en oortjes in voor de communicatie onderling naar de rotonde in Staphorst te gaan. Richting ‘de pers’ heb ik vertrouwen in de jongeren van ons mooie dorp uitgesproken. „Ze zorgen er wel voor dat het goed gaat.” Toch is het een beetje spannend.

Om 05.30 uur stap ik koud, maar tevreden in bed. Zie je wel: de jeugd is zo verkeerd nog niet. O ja, de afstand onderling mocht wat groter en de klappen vuurwerk konden zachter oftewel vuurwerk mocht er niet zijn. Maar nee, geen geweld, geen vernielingen, geen brandende autowrakken. Al die geruchten bleken loos alarm. Na een paar uurtjes slapen stap ik een beetje boos uit bed. Sommige media-apps proberen toch nog een negatief beeld te schetsen van Staphorst. Zonder aanwezig geweest te zijn. (Met Staphorst scoor je altijd!) Maar gelukkig bestaat er ook andere pers!

Het bezoek van onze zoon met zijn dochtertje Salomé van zes weken maakt alles goed.

Gelukkig nieuwjaar!

 

Zaterdag 2 januari

Het nieuwe jaar is nu echt begonnen. De ouders van de Koning Willem-Alexanderschool beloofden we, dat vandaag het thuisonderwijsprogramma toegestuurd wordt. ‘Wat je belooft, moet je doen’, houden we onze leerlingen voor.

Daarom een informatiemail naar de personeelsleden met als eerste de beste wensen. Verder de beurtenlijst voor de noodopvang en nog een aantal mededelingen (de meeste dingen waren al voor de kerstdagen geregeld). Ongetwijfeld is mijn team op afstand ook druk bezig met informatie voor de gezinnen. Raar idee. Maandag niet fijn naar school, naar de collega’s en de leerlingen, maar thuisblijven en op afstand aan het werk. Daarom ook een mail naar de ouders met de beste wensen, sterkte en succes en natuurlijk de verzekering dat we voor ze klaarstaan. Weliswaar op afstand.

 

Zondag 3 januari

Op tijd opgestaan om mijn hobbydieren - van struisvogel, ezel tot krielkip - te verzorgen. Daarna naar de kerk. (Wees gerust: in zeer beperkte aantallen en niet, zoals sommigen denken, met 600 in een gebouwtje.) ’s Middags met ons gezin de kerkdienst online meegemaakt. Verder genoten van de rustdag zonder mail, WhatsApp en telefoon. Dat geeft rust. Tijd om na te denken over Gods steun in deze tijd.

 

Maandag 4 januari

Met het gevoel van ‘yes-weer-bezig-met-school’ wakker worden, maar dan terugzakken in het kussen met de gedachte: ‘O, nee… de school mag niet open’.

Toch begint de werkweek. Even naar school om het verwarmingsprogramma voor de noodopvang in te schakelen. Even rondkijken in het gebouw. Geen collega’s. Geen kinderstemmen. Wat is nu een schoolgebouw zonder kinderen? Dan maar weer naar huis. Daar zit onze dochter met Jonas van anderhalve week. Toch een voordeeltje die sluiting, anders zat ik nu op school.

Mailtjes en appjes geven wel het gevoel dat de schoolweek is begonnen. Een ouder die even belt. Een leerkracht die even wil afstemmen. Voor de jarigen uit het team regelen we een bos bloemen. Immers een vrolijke verjaardag op school zit er niet in.

Duitsland praat over een lockdown tot 31 januari. Hopelijk zwijgt Nederland hierover.

 

Dinsdag 5 januari

Vandaag is het mijn beurt binnen onze vijf scholen om online om 09.00 uur een bijbelverhaal voor te lezen en om 13.15 uur een waargebeurd verhaal.

Op school is een klein groepje leerlingen aanwezig met één leerkracht. We weten dat ze er zijn, maar zien of horen hun niet. Ik zit thuis te werken.

Aan mails en apps is het merkbaar dat iedereen volop aan het werk is. Een vraag, een probleempje, contact met teamleden over de juiste steun en aanpak voor leerlingen die het net even wat moeilijker hebben. Ook op afstand blijft schoolleider een prachtige, afwisselende baan. Contact met zoveel verschillende mensen. Verschillende fysieke afspraken worden vandaag omgezet naar een online vergadering. Minister-president Rutte waarschuwt alvast voor na 19 januari….

We vergeten alles even en maken een heerlijke wandeling met kleinzoon Renze van twee. Ontspanning!

 

Woensdag 6 januari

Vanmorgen toch echt naar school om twee noodzakelijke (tegenwoordig heet dat essentiële) gesprekken te voeren. Twee mensen zitten verloren in een grote personeelskamer (27 zitplaatsen). Het onderwerp is dermate boeiend, dat we de lege, stille omgeving vergeten. Als we om 12.00 uur de schooldeur sluiten, staat de mailbox vol. Die maken we thuis leeg. ‘Hoe is het? Druk?’, wordt thuis gevraagd. ‘Nee, niet druk, maar rommelig.’ Een terugkerende zin uit de eerste lockdown.

 

Donderdag 7 januari

Vandaag een online vergaderdag. Eerst directeurenoverleg met onze vijf scholen. Daarna Raad van Toezicht-vergadering van een grote vo/mbo-school. Vergaderen is leuk, maar online vraagt meer energie en is minder gezellig. Maar vooruit, hier zullen we het voorlopig mee moeten doen. Mooi, die techniek die dit mogelijk maakt! Positief blijven is belangrijk!


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!