Waarom de gemeente Meppel niet apart kerstbomen meer inzamelt, maar in Westerveld verenigingen een euro krijgen per ingezamelde kerstboom

Meppel / Regio - De gemeente Meppel is een aantal jaren geleden gestopt met het ophalen van kerstbomen in de gemeente. Een bezuinigingsmaatregel.

In de gemeente Westerveld gaat het net even anders. Daar wordt al zeker tien jaar een kerstboomactie gehouden door de gemeente. „De actie is een win-win-winsituatie”, zegt een woordvoerder.

De actie in Westerveld houdt in dat verenigingen, groepen en organisaties per ingeleverde boom 1 euro krijgen van de gemeente, om de kas mee te spekken. De verenigingen halen de bomen bij de inwoners op en brengen die naar het afvalstation in Havelte. Dat waren er dit jaar 349, relatief laag volgens de gemeente. Daarvoor worden twee oorzaken gegeven: er was door coronamaatregelen maar één inleverpunt en er waren (‘wellicht door corona’) minder groepen die kerstbomen inzamelden.

Minder restafval

De gemeente Westerveld is blij met de actie. „Hierdoor belanden er minder kerstbomen in het restafval óf ergens in de natuur. Uiteindelijk levert dit een besparing op.” Zo hoeft de gemeente geen opruimkosten en verbrandingsbelasting te betalen. En: „Inwoners kunnen gemakkelijk van hun kerstboom af.”

In Meppel wordt gewoon de groene container opgehaald

In de gemeente Meppel worden de kerstbomen alleen opgehaald als die - in stukken gezaagd - in de groene container komen. ‘Zorg er wel voor dat het deksel van de container nog dicht kan’, luidt het advies. De groene container wordt vandaag opgehaald. Door het niet apart inzamelen van de kerstbomen wil de gemeente de kosten van de inzameling én daarmee de afvalstoffenheffing voor inwoners, zo laag mogelijk houden.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!