Vitens luidt noodklok over waterprobleem: capaciteit drinkwaterproductiebedrijf wordt vergroot

Nieuwleusen - Vitens zag afgelopen jaar zijn drinkwatervoorraden na een periode van droogte bijna ten einde komen.

Het bedrijf geeft daarom een waarschuwingssignaal af: zonder concrete aanpak wordt de beschikbaarheid van water in steeds meer gebieden in ons land problematisch. Dat meldt de website stadszaken.nl.

Het waterbedrijf riep in de afgelopen zomers dan ook herhaaldelijk op om bewuster met water om te gaan. Maar Vitens doet zelf ook wat. Het bedrijf is al aan het investeren in meer opslagcapaciteit, terwijl het ook plannen heeft om drinkwater te winnen op plekken waar het minder schaars is. Zo wordt er hard gewerkt in het bosrijke park Het Engelse Werk in Zwolle. Deze locatie levert jaarlijks twaalf miljoen kuub drinkwater aan Zwolle en de dorpen Dalfsen, Genemuiden, Hasselt, Heino, IJsselmuiden, Nieuwleusen en Wijhe.

40 waterwinputten

Tot en met 2023 verrijzen op Engelse Werk nieuwe filterinstallaties, leidingwerk en winputten. Op en om deze Vitens-locatie bevinden zich 40 waterwinputten, die steeds afwisselend in gebruik zijn. Hier komen in twee jaar tijd nog drie nieuwe winputten bij op een diepte van circa 150 meter, zodat de capaciteit van het diepwaterpakket wordt verhoogd met maximaal 120 kuub drinkwater per uur.

Achter de schermen is de Europese politiek al bezig met het waterprobleem. Vorige maand nam het Europees Parlement twee resoluties aan. De eerste resolutie eist dat er overal in Europa genoeg drinkwater beschikbaar moet zijn, de tweede pleit voor betere bescherming van drinkwaterbronnen tegen klimaatverandering.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!

Gerelateerd nieuws