GGD IJsselland lanceert documentaire. ‘Waarom niet eerder’ moet helpen taboe op zelfmoord te doorbreken 

Regio - GGD IJsselland lanceert in een online talkshow de documentaire over zelfmoordpreventie ‘Waarom niet eerder’. In de studio zijn op 18 januari (blue monday) verschillende gasten aanwezig om over het onderwerp te praten. Paul de Munnik zorgt deze avond voor de muzikale begeleiding.

De documentaire van de GGD geeft handvatten om het onderwerp bespreekbaar te maken en is bedoeld voor zowel professionals als iedereen die meer over dit onderwerp wil weten. De talkshow vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur en is te zien via een livestream via: www.ggdijsselland.nl/suicidepreventie.

Bespreekbaar maken

Praten over zelfmoordgedachten en plannen is voor de meeste mensen heel lastig en soms zelfs een taboe. Martine Peppelenbos van GGD IJsselland is projectleider bij het project ‘Zelfmoord? Praat erover!’. Zij ziet dat het bespreekbaar maken van het onderwerp veel verschil kan maken. „Vaak heeft de omgeving van iemand die worstelt met nare gedachten al langer in de gaten dat het niet goed gaat met hem of haar. Bekend is dat praten helpt om de eenzaamheid te doorbreken en zelfs een enorme opluchting kan zijn.”

Paul de Munnik

De gasten die deze avond aan tafel zitten zijn onder meer Anneke Bloemen. Zij verloor haar dochter aan zelfdoding. Harry Siebring-Quist vertelt over onder meer de LHBTI-doelgroep en ook Jessica Kleve, die in 2012 een zelfmoordpoging ondernam, schuift aan. De avond wordt muzikaal bijgestaan door Paul de Munnik en gepresenteerd door Boudewijn Koops.

De film is gemaakt in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie en is tot stand gekomen dankzij de bijdrage van professionals en inwoners die met het onderwerp te maken hebben. „We wilden een film maken om het onderwerp bespreekbaar te maken binnen ziekenhuizen. Maar gaandeweg werd het doel en publiek steeds breder”, vertelt Peppelenbos. „De bereidheid om mee te werken was enorm. Dat was voor ons een bevestiging dat zelfmoordgedachten en het taboe erop om erover te praten aandacht verdient. Nu!”

Meer informatie over het onderwerp zelfmoordpreventie is te vinden via www.ggdijsselland.nl/suicidepreventie. Hier is op maandag 18 januari om 19.30 ook de uitzending te volgen.

Een voorproefje van de docu is hier te zien.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!