Marco Lindenholz uit Rouveen fietst 400 kilometer door Tanzania voor het goede doel: ‘Ik wil zoveel mogelijk geld inzamelen’

Rouveen - Hij is iedere week op de fiets te vinden en daarnaast loopt hij regelmatig marathons. Met de conditie van Marco Lindenholz (36) uit Rouveen zit het dus wel goed. En dat mag ook wel als je 400 kilometer door Tanzania fietst voor het goede doel. „Ik hoop gewoon zoveel mogelijk geld in te zamelen.”

Zes dagen met 40 graden mountainbiken, over brede paden van rood zand en vulkanisch gesteente. Langs palmbomen, over savannes, langs de voet van de Kilimanjaro en door een groot wildlife gebied. Het klonk Lindenholz goed in de oren toen hij van zijn neef hoorde over het avontuur die de Africa Classic heet. „Ik wilde altijd al een keer iets voor een goed doel doen. Daarnaast ben ik altijd sportief bezig. Dus een goed doel en een sportieve uitdaging? Dan is dit echt iets voor mij”, vertelt Marco over zijn keuze om mee te doen aan de zesdaagse fietstocht voor Amref Flying Doctors. Dit is een organisatie die zich inzet voor een gezond en sterk Afrika.

Naar een hoger plan tillen

De Africa Classic heeft sinds de eerste editie in 2011 (toen nog onder de naam ‘Kenya Classic’) ruim 5.500.000,- euro aan sponsorgeld opgehaald. Het ingezamelde geld die de Africa Classis oplevert wordt dus geschonken aan Amref Flying Doctors. Deze organisatie leidt onder andere medisch personeel op, zorgt voor schoon drinkwater, geeft voorlichting en helpt medische zorg voor iedereen toegankelijk te maken. „Het is een organisatie die zich inzet voor mensen die het niet zo goed hebben. De hulp die Amref aanbiedt wordt gedaan om de samenleving in Afrika naar een hoger plan te tillen”, legt Lindenholz uit over het goede doel. En dus stapt hij in oktober met het goede doel in zijn hoofd in het vliegtuig richting Tanzania om kilometers te gaan maken.

Mountainbike clinic

Om een zo groot mogelijk bedrag in te zamelen heeft Lindenholz wel hulp nodig. En daarom heeft hij wat leuks bedacht. „Het doel dat ik mijzelf heb voorgenomen is om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dit wil ik doen door MTB-clinics te gaan organiseren. Voor beginners, voor vrouwen en voor gevorderden”, vertelt Lindenholz over zijn plan. „Mijn broer heeft een fietsenwinkel in Rouveen. Dus in samenwerking met hem organiseer ik de clinics. Hij sponsort dan de fietsen. De instructeurs die meegaan doen dat ook op vrijwillige basis. Op die manier hoop ik veel mensen enthousiast te krijgen.”

Meedoen aan de clinic kost 25,- euro. Op die manier beleef je dus een mooie sportieve dag en draag je ook nog eens bij aan een goed doel. „Geld vragen voor een goed doel is al hartstikke mooi, maar als je op deze manier daar ook wat voor terug kan geven dan is dat nog veel mooier. Donaties zijn natuurlijk altijd welkom, maar wie wil krijgt er een clinic voor terug”, aldus Lindenholz. Hij hoopt dat hij deelnemers aan de clinic met zijn verhaal kan overtuigen om ook te doneren. Maar dat mag iedereen voor zichzelf bepalen. De volledige opbrengst gaat overigens naar Amref, legt hij uit. „Vaak betaal je met een donatie ook een gedeelte aan de reis mee, maar ik heb er voor gekozen om die zelf te betalen. Alles wat gedoneerd wordt is dus 100 procent voor het goede doel.”

Trainen

De sportieve Rouvener heeft nog niet eerder zo’n tocht ondernomen. In zes dagen fietsen de 100 deelnemers 400 kilometer door Tanzania. Daar zit welgeteld één rustdag bij om de goede doelen die gesponsord worden te bezoeken. „Dus eigenlijk fiets je 400 kilometer in vijf dagen”, vertelt Lindenholz. Hij legt uit dat hij een prima basisconditie heeft, maar dat het niet onverstandig is om goed voorbereid die kant op te gaan. „Ik loop marathons en fiets vaker lange afstanden. Maar goed, je moet er wel voor trainen. Als je niet traint, dan ga je gewoon helemaal stuk. Het is daar 40 graden, zo om en nabij. Daarnaast zijn het geen geasfalteerde wegen waar je overheen fietst. Maar de tocht is goed verzorgt en er gaan verzorgers en materiaalmensen mee. En als je goed getraind bent, dan kun je ook nog een beetje genieten.”

Er is vanwege corona nog geen datum bekend waarop Lindenholz de mtb-clinic geeft, maar opgeven kan wel alvast, via info@lindenholz.nl. „Ik hoop dat ik de clinic wel zes keer kan organiseren, maar dat hangt ervan af hoeveel mensen zich opgeven. Hoe meer hoe beter natuurlijk. Zodra het weer kan, gaan we volledig coronaproof aan de slag.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!