Dunningerbos na tientallen jaren eindelijk uitgedund

De Wijk – „Blijven er nog bomen staan in het Dunninger Bos”, zo vragen enkele bezorgde inwoners zich af nu er op grote schaal wordt gerooid. Donderdag werd een begin gemaakt met het vellen van bijna driehonderd Lariksen. Koop ten Wolde, samen met broer Jan Geu ten Wolde en Magreet Moret-Wessels Boer eigenaars van het bosperceel, moet er om lachen.

„Na jarenlang geen onderhoud aan het Dunninger bos te hebben gepleegd, is het de hoogste tijd om het houtbestand op te schonen, om zo het goede hout meer kans te geven en de 'rommel' zoveel mogelijk te verwijderen”, zegt hij. Het passende loofhout, eiken, wordt zoveel mogelijk gespaard om deze meer ruimte te geven om vrij uit te groeien.

Ten Wolde: „De Amerikaanse vogelkers wordt zoveel mogelijk verwijderd, behalve die in de nabijheid van de dassenburchten. Deze burchten worden geheel ontzien. Die zitten verder en hogerop, want dassen houden niet van natte voetjes.”

Inlandse houtsoort

Volgens Geu ten Wolde worden alle lariksen verwijderd. „Dat is omdat het een niet-inlandse houtsoort betreft. Door deze selectieve aanpak komt er weer ruimte voor natuurlijk verjonging, zoals dat tot in de zestiger jaren ook werd uitgevoerd. Geleidelijk worden inlandse houtsoorten ingeplant op de kale plekken.  Daarover moet nog wel worden gesproken met Landschapsbeheer Drenthe.”

Dat er iets moest gebeuren in het Dunninger Bos, staat voor Koop ten Wolde vast. „De oudste bomen zijn tachtig jaar geleden geplant en de laatste bomen zestig jaar geleden. Ik kan me dat nog herinneren,  als mannetje van een jaar of zeven was ik er samen met mijn vader bij toen dat gebeurde. Als je het goed wilt doen, moet je eens in de vijftig jaar flink opruimen, zoals we dat nu doen.”

Een toevallige wandelaar in het bos verbaast zich over de effectieve, snelle en bijna geruisloze manier waarop dit gebeurt. Een speciale knip- en zaagmachine grijpt de boom vast, zaagt deze zo dicht mogelijk bij de grond af. Dan tilt de machine de boom op, kantelt hem en zaagt hem in lengtes van 2 of 3 meter, om die daarna op één van de stapels gezaagd hout te leggen. Een meetwiel in de grijper weet die afmetingen exact te bepalen. Dat alles gebeurt terwijl de gevelde boom in de grijper hangt. Een andere sensor bepaalt op welke stapel het gezaagde hout wordt geplaatst. En zo wordt  korte metten gemaakt met de lariksen. „Als straks alles opgeruimd is, ziet het er een stuk beter uit”, stelt Koop ten Wolde in het vooruitzicht.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!