Burgemeester Jager spreekt bevolking toe in videoboodschap

Diever - Geen uitpuilende publiekshal in het gemeentehuis in Diever op de derde woensdag van het nieuwe jaar. Corona zorgt er ook voor dat de traditioneel laatste nieuwjaarsbijeenkomst in Drenthe niet doorgaat. Burgemeester Rikus Jager spreekt daarom de inwoners van zijn gemeente toe in een videoboodschap.

“Precies een jaar geleden was deze hal een bruisend verzamelpunt voor jonge en oude Westervelders, voor ondernemers, afgevaardigden van verenigingen en organisaties en voor college- en raadsleden”, zo begint de burgemeester zijn nieuwjaarsrede vanuit een lege publiekshal. Hij vervolgt: “Een jaar geleden sprak ik hier nog over de rustige jaarwisseling met – uiteraard – weinig vernielingen én gezellige bijeenkomsten met het traditionele carbidschieten. Ook dit jaar kan ik zeggen dat onze jaarwisseling rustig en goed is verlopen. Daar waar met carbid is geschoten, werd dat volgens de regels en afspraken gedaan. Het overleg dat er ieder jaar voorafgaand aan oudejaarsdag is tussen de carbidgroepen, wijkagenten en gemeente, werkt. De insteek van ons allemaal is, om de traditie van het carbidschieten op een goede, veilige manier te behouden. In Westerveld laten we al jaren zien, dat dat kan!”

Vrijheid

Jager kijkt in zijn rede vooruit richting de Tweede Kamerverkiezingen in maart. “In coronatijd vergen de verkiezingen aanpassingen in de uitvoering, maar het belang van het uitbrengen van de stem blijft. Verkiezingen zijn een belangrijk goed voor ons allen. Op zulke momenten kunnen we mede bepalen wat er gaat gebeuren in de komende jaren.” Jager staat ook stil bij de vele evenementen die in het kader van de viering 75 jaar vrijheid in 2020 niet zijn doorgegaan. “2020 had een jaar moeten zijn waarin we die vrijheid uitbundig hadden gevierd. In het hele land en zéker ook in Westerveld waren er veel extra evenementen gepland – van klein en ingetogen tot groot en uitbundig – om stil te staan bij de waarde van vrijheid en vrede én om 75 jaar vrijheid te vieren. Hoe anders is de realiteit in januari 2021: ik sta hier in een lege hal en voorlopig blijft deze hal leeg.”

Vaccineren

De burgemeester staat ook stil bij de lege dorpshuizen, horecazaken, groepsaccommodaties, lege festivalterreinen, recreatiezalen, theaters, bibliotheken, sportvelden en scholen. “En voorlopig zal dat ook nog zo blijven. Ik spreek nu wel de hoop uit dat met het begin van het vaccinatieprogramma er over niet al te lange tijd wél weer iets meer mogelijk wordt. En dat er af en toe weer iets in onze agenda’s staat: het vieren van een verjaardag óf huwelijksjubileum of gewoon een leuk evenement. Ik gun dit onze inwoners, de organisatiecomités, de vrijwilligers, de ondernemers en bovenal ook de duizenden bezoekers van bijvoorbeeld onze openluchtvoorstellingen, musea, de diverse tochten, het bloemencorso, de dorpsfeesten en markten. En wanneer er afscheid genomen moet worden, dan willen we dat doen met onze dierbaren om ons heen.”

Mooie natuur

Volgens de burgemeester hebben veel landgenoten het afgelopen coronajaar ontdekt dat een vakantie in eigen land geweldig kan zijn en dat Westerveld ruimte, frisse lucht, mooie natuur en een gevoel van een enorme vrijheid in die ruimte biedt. “We hopen hen óók het komende jaar te mogen en kunnen ontvangen. Mensen hebben óók ontdekt, dat thuiswerken prima kan in het landelijk gebied. We denken als gemeente graag mee met de mensen, die zich mogelijk in ons gebied willen vestigen. En uiteraard denken we ook graag mee met de mensen in onze gemeente die hier willen blijven wonen, bijvoorbeeld jongeren. Iedereen is welkom en mag zich hier welkom voelen”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!