‘Ik ga voor de winst bij de Dag der Dagen’

Giethoorn - „Ik wil de snelste houten punter bouwen die er is”, vertelt Jeroen Schreur over de opdracht van dorpsgenoot Arend Bouwer aan zijn punterwerf. Arend doet jaarlijks mee aan de Dag der Dagen in Giethoorn in augustus.

Een punterwedstrijd in de wateren van Giethoorn waar 100 authentieke punters aan mee doen. Met zijn aankoop van een nieuwe snelle punter gaat hij dit jaar voor de winst. Arend is de eerste ontvanger van de puntersubsidie die Steenwijkerland de komende jaren verleent.

Begonnen met een punter uit Hardenberg

Arend woont aan het Zuiderpad in een authentieke Gieterse boerderij, met een erf met verschillende zeilboten en oude punters. Arend: „Wij zijn een echte zeilfamilie. Ik kom oorspronkelijk uit de omgeving en het water rondom Giethoorn heeft altijd mijn passie gehad. Ik houd van zeilen, vooral met oude boten. Toen ik een Gieterse boerderij kocht, vond ik dat daar ook een authentieke punter bij hoorde. Ik heb een oude punter uit Hardenberg gekocht en ben die gaan opknappen”.

Afgelopen jaar heeft hij daarmee voor het eerst de ‘Dag der Dagen’ punterwedstrijd mee gevaren. Zijn enthousiasme over de punter was vervolgens helemaal aangewakkerd. Toen de gemeente met de puntersubsidie kwam in december, maakte hij direct gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. „Het was

voor mij net de stimulans die ik nodig had om er zelf één aan te schaffen. Ik vind namelijk dat de punter bij Giethoorn hoort. Naast het water, de bruggen en de boerderijen is het een van de bepalende zaken in het dorpsbeeld”.

De snelste en de authentiekste

Zoon Bjarne is ook een enthousiast zeiler. Hij zeilt niet in de punter, maar gaat voor de snelste en vliegende zeilboot van Nederland. Hij zit namelijk in team NL en komt regelmatig uit voor Nederland in het buitenland. Met zijn 17 jaar een uitzonderlijke prestatie. Ook omdat hij nu druk is met zijn eindexamen VWO. Wat hij regelmatig moet combineren met trainingen. Hij gaat bijvoorbeeld 2 weken trainen op Lanzarote. Bjarne: „Ik ga niet alleen voor het zeilen. Daarnaast wil ik investeren in mijn toekomst. Na mijn eindexamen begin ik aan een studie politicologie”. Bjarne vindt het superleuk dat zijn vader zo’n enthousiast fan van de punter is.

Het ambacht behouden

De punter van Arend wordt gemaakt bij punterwerf Schreur. Jan Schreur en zoon Jeroen zijn blij met de opdracht. Ze hopen dit jaar nog een aantal aanvragen te krijgen. Volgens Jan is er voldoende belangstelling. Jeroen vindt het een mooie opdracht om voor Arend een punter te maken. „Arend komt regelmatig buurten. Ook om kennis over de punter op te doen. En om er uiteraard voor te zorgen dat de punter snel wordt. We zullen zien wie er komend jaar voor de winst gaat op de dag der dagen. Ik zeil zelf namelijk ook mee”.

Jan Schreur: „We zijn blij met de subsidieregeling van de gemeente. Dit zorgt er mede voor dat het ambachtswerk behouden kan blijven voor Giethoorn. Zodat ik straks mijn bedrijf met trots kan overdragen aan mijn zoon Jeroen. Dat wordt dan de 11e generatie”.

Subsidie aanvragen

De subsidieregeling kan door iedereen die met een punter in Steenwijkerland wil varen aangevraagd worden. Met een subsidie bijdrage van 5000 euro per punter wil Steenwijkerland met steun van de provincie Overijssel bereiken dat er weer meer houten punters worden gebouwd, zodat de kennis van het punterbouwen behouden blijft. En dat eigen inwoners en toeristen kunnen varen in een houten punter. De punters worden door de twee laatste punterwerven in Steenwijkerland gebouwd: Schreur of Wildeboer. Meer weten over de regeling? Kijk op www.Steenwijkerland.nl en zoek op ‘subsidie aankoop nieuwe authentieke houten punter’.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!