De Wolden sluit aan bij P10, dat belangen platteland behartigd

Zuidwolde - De gemeente De Wolden is per 1 januari aangesloten bij de P10. Dat is een samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten, waar overigens inmiddels 29 gemeenten bij zijn aangesloten.

De P10 is een tegenhanger van de G4 en de G40. „De G4 bestaat uit de vier grote gemeenten van Nederland, de G40 uit andere grote steden, waarbij ook Assen en Emmen zijn aangesloten”, lichtte burgemeester Roger de Groot dinsdag toe in het persuurtje.

De P10 moet de belangen van het platteland in Den Haag behartigen. Het lidmaatschap kost De Wolden dit jaar 7600 euro, maar volgens de eerste burger is dat het zeker waard. „De grootste reden van aansluiting heeft met financiën te maken. Bij de herverdeling van het Gemeentefonds dreigt meer geld naar de grote steden te gaan, dan is er minder geld beschikbaar voor plattelandsgemeenten. Het platteland dreigt onder te sneeuwen.”

Groen gas

Een andere reden voor aansluiting is om van elkaar te leren en informatie uit te wisselen. De landbouw is een onderwerp, maar vanuit De Wolden ook het thema ‘groen gas’, alsmede het succesvolle subsidiefonds Initiatiefrijk De Wolden. Daar wordt door andere gemeenten met belangstelling naar gekeken. Bij de behandeling van de begroting is de gemeenteraad ook volledig geïnformeerd.

Naast de gemeente De Wolden is onder meer ook de gemeente Weststellingwerf er per 1 januari bijgekomen, evenals vijf anderen. De Drentse gemeenten Westerveld, Midden-Drenthe, Borger-Odoorn en Aa en Hunze zijn al langer lid.

Van 25 tot en met 28 januari vindt een online kennisconferentie plaats.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!