Reddingsbrigade vormt erehaag voor overleden Yvonne van Spil: ‘Mede door haar toedoen zijn er levens gered’

Meppel - Meer dan honderd leden van reddingsbrigades uit onder andere Nijeveen, Weststellingwerf, Emmeloord en het Zeeuwse Westerschouwen vormden vrijdagmiddag bij de begraafplaats aan de Zomerdijk een erehaag voor Yvonne van Spil. Zij overleed vorig weekend op 44-jarige leeftijd ten gevolge van een hartstilstand.

De rouwstoet reed langs twee reddingsvoertuigen en werd gevolgd door een voertuig met een reddingsboot. De lifeguards brachten een laatste groet met fakkels. De eindeloos lijkende rij langs de oprijlaan straalde enorm veel respect uit en de stilte was aangrijpend.

Naast actief lid van de reddingsbrigade was Van Spil directeur van vele openbare basisscholen, in onder andere Steenwijkerland: Prins Willem Alexanderschool in Steenwijk, De Voorpoort in Vollenhove, Brinkschool in Scheerwolde en ’t Vonder in Wanneperveen. Ze was nauw betrokken bij de fusies van de openbare en christelijke scholen in Scheerwolde en Wanneperveen. Daar was ze geliefd bij kinderen en ouders van schoolkinderen. Het laatste jaar ging Yvonne als zelfstandige verder als schoolleider, teamleider, beleidsmedewerker onderwijs, adviseur en teamcoach binnen het onderwijs of zorg.

Zeeland

In de zomervakanties ging Van Spil naar de provincie Zeeland om daar de reddingsbrigade van Westerschouwen bij te staan. De reddingsbrigade was haar lust en haar leven. Yvonne van Spil begon bij Reddingsbrigade De Dukers uit Nijeveen, maar maakte ook onderdeel uit van de Strandreddingsbrigade Westerschouwen die langs de Noordzeekust van Schouwen-Duiveland voor de veiligheid van de badgasten zorgt.

Reddingsbrigade Nederland verenigt 157 reddingsbrigades met in totaal 23.000 leden. De vrijwilligers, waaronder ruim 2700 lifeguards, zijn actief aan de kust, bij binnenwater en in zwembaden. Yvonne van Spil speelde binnen die landelijke organisatie een belangrijke rol als instructeur en examinator. „Mede door haar toedoen zijn er levens gered”, zegt Jos Magdelyns de landelijk coördinator waterhulpverlening (lifeguards) uit Wijk aan Zee.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!