Metaalbedrijven in Drenthe gaan maandag coronaproof staken voor een betere cao

Geen oploop aan de bedrijfspoort maandagmorgen bij de staking bij drie metaalbedrijven in Drenthe, beloven de vakbonden. ,,Het wordt geheel coronaproef georganiseerd’’, zegt CNV-bestuurder Hank Oomkes.

De werknemers van de drie bedrijven waar het werk 24 uur wordt neergelegd om zo druk te zetten voor een betere cao - Fokker Aerostructures, Trivium Packaging en BCS - worden op de Markt in Hoogeveen verwacht.

Speciale staakstraat

,,De bedoeling is dat ze van huis met de auto naar de Markt in Hoogeveen komen. Daar hebben we een speciale staakstraat opgezet waar de mensen doorheen kunnen rijden om de stakingsformulieren van ons op te pikken. Het is niet de bedoeling dat stakers uitstappen. We hebben er ook geen meeting georganiseerd, met het oog op de coronapandemie’’, aldus Oomkes.

,,Het is nog een beetje zoeken naar de beste manier bij stakingen tijdens de corona. Veiligheid staat voorop. Een manifestatie met sprekers kan nu gewoon niet’’, zegt Oomkes enigszins spijtig.

Hoop op flinke opkomst

Hij hoopt desondanks op een flinke opkomst en verwacht dat de genoemde bedrijven grotendeels plat gaan. Twee jaar geleden werd er in de metaal ook gestaakt voor een betere cao. ,,De ervaring leert dat het wel een aantal maanden duurt voor de werkgevers op onze eisen in gaan.’’

De metalektro is een van de grootste sectoren in het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania. Donderdag begon de stakingsestafette bij onder andere ASML, DAF en Thyssen Krupp. De bonden eisen hoger loon en meer zekerheid voor flexwerkers. Het bod van de werkgevers van 2,25 procent voor twee jaar vinden ze veel te mager.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!