Drukke tijd voor mediator: ‘Er zijn meer aanvragen voor scheidingen’

Meppel - „Ik kan niet zeggen of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen de hoeveelheid scheidingen en de coronaperikelen, maar feit is wel dat ik het drukker heb dan normaal”, vertelt mediator Ron Bults uit Meppel.

De periode na de feestdagen en na de zomervakantie zijn traditioneel vaak de periodes waarin veel stellen besluiten uit elkaar te gaan. „Er zijn nu meer aanvragen dan gemiddeld.”

Een scheiding is ook weer een nieuw begin, weet de echtscheidingsspecialist. „Wees duidelijk naar elkaar. Spreek het uit. Dan kunnen beide partijen verder. Als iets niet goed uitgesproken wordt, dan blijft er bij een partner soms hoop op hereniging.”

‘Op goede voet verder’

„Hoe verdrietig een scheiding ook is - want het brengt vaak gevoelens van falen en teleurstelling met zich mee - als je beseft dat je samen iets moois hebt gehad, dan kun je op goede voet verder. En dat is toch wat de meeste mensen willen. En natuurlijk zijn er vaak kinderen in het spel, juist voor hen is een stabiele relatie tussen de ouders belangrijk.”

Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen, waarvan de ouders na de echtscheiding respectvol met elkaar omgaan, het minste eronder lijden. Als kinderen onderdeel worden van een vechtscheiding dan kan dat op latere leeftijd leiden tot trauma’s, volgens de mediator.

Zelf beslissen

„Scheiden, liever niet. Maar als het moet, dan liever via de mediator. Je hebt simpelweg twee keuzes, je gaat scheiden via de mediator of je gaat via de rechter. De rechter bepaalt, via de advocaat, wat jou toekomt. Het voordeel van mediation is, dat je zelf de beslissingen neemt. Je kijkt samen naar de toekomst, regelt alles over de kinderen. Omdat mensen dit zelf beslissen, blijven de gemaakte afspraken veel vaker gehandhaafd.”

Meer informatie: www.ronbultsmediation.nl


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!