‘Mooie verhalen komen boven en prachtige anekdotes worden verteld’ (dagboek van uitvaartonderneemster Gerda Habes)

Regio - Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Gerda Habes uit de Wijk. De bevlogen uitvaartonderneemster schrijft ook columns voor de Wolder Courant en de Westervelder.

Vrijdag 22 januari

Het is 7.00 uur als mijn telefoon gaat en ik hoor van het overlijden van mevrouw B. Een aantal dagen geleden heb ik met deze familie een voorgesprek gehad.

We spreken af dat ik om 9.00 uur in het verzorgingshuis ben.

Eigenlijk komt het me niet helemaal goed uit, want ik heb om 11.00 uur met familie A. - die ik sinds woensdag begeleid - een afspraak staan, om het draaiboek voor ‘hun’ uitvaart te bespreken. Snel een appje sturen met het voorstel om de afspraak naar de middag te verzetten. Fijn, gelukt!

Met familie B. doe ik de verzorging en bespreek de grote lijnen van de uitvaart. Er is een graficus in het gezin. De kaart hoef ik dus niet op te maken. ’s Avonds zal hij de kaart sturen, zodat ik er nog naar kan kijken, voor het naar de drukker gaat.

Als ik bij hen klaar ben, sjees ik naar huis. Gelukkig heb ik gisteren de kist voor mevrouw A. uit het depot in Kampen gehaald. Deze ga ik nu thuis ophalen om hem naar de familie te brengen. Dan het draaiboek bespreken en overleggen wie de levensloop gaat schrijven.

Zaterdag 23 januari

Eerst de mail checken. De aanzet voor het levensverhaal heb ik ontvangen. Een flinke basis. Er moet nog wel wat worden aangevuld en bijgebogen.

Dan hup, naar de drukker.

De kaarten van familie B. zijn prachtig, verheugd ga ik ze brengen. Nu is het aan hen om de enveloppen te schrijven en te zorgen dat ze morgen voor 16.00 uur klaarliggen voor de PostNL-ophaalservice.

Daarna weer naar familie A. om met elkaar te spreken over het levensverhaal. Mooie verhalen komen boven en prachtige anekdotes worden verteld. Een fijn beeld van mevrouw wordt me meegegeven. Daar kan ik mee aan de slag.

Er wordt ook aangehaald dat ze zo van dropjes houdt. De familie wil graag iedereen een potje met dropjes meegeven. Daarvoor moeten stickertjes gemaakt worden. Het zal in de stijl van de rouwkaart worden.

Zondag 24 januari

Ik ben gebeld door een collega-onderneming of De Wijker Hof vrij is. Er is een overledene die zij graag wil brengen en opbaren. Ik ga er naartoe om de kaarsen aan te steken, de familie met een kopje koffie te ontvangen en de sleutel over te dragen.

Tevreden, dat ik deze familie zo’n mooie plek kan bieden.

Thuis neem ik plaats achter de computer. Dapper ga ik aan de slag met het levensverhaal. Als de rode lijn in het verhaal is gevonden, gaat het me goed af. Het is prachtig werk om te doen.

De proef voor de stickertjes maak ik op en stuur ik naar de familie. Ik pas het nog een keer aan en dan is het druk-klaar.

Maandag 25 januari

Vaak moet een levensverhaal even rusten, voor ik het kan verfijnen. Ik lees het verhaal nog eens door en wijzig het een en ander.

Even later stap ik in de auto, onderweg naar de drukker. De stickers zien er mooi uit en ik breng ze naar de familie. Daar lever ik niet alleen de stickers af, maar lees hen ook het levensverhaal voor. Een paar situaties blijk ik niet goed te hebben begrepen en er worden wat wijzigingen aangebracht.

Oei, ik moet opschieten, want familie B. wacht. Even bellen dat ik 5 minuten later kom.

Tijdens het bespreken van het draaiboek schrijf ik aanvullingen en aanpassingen mee, zodat ik thuis de gewijzigde versie kan mailen.

Helaas is de tijd in het crematorium beperkt (in deze drukke tijden, kun je geen tijd meer bijboeken) en zullen ze goed moeten kijken wat wel en niet binnen het programma past. Het is een vruchtbare bespreking, waar de familie goed mee verder kan.

Dinsdag 25 januari

Vandaag ga ik naar familie A. voor de controle van het lichaam. Tegelijk hoor ik of er nog vragen of onduidelijkheden zijn bij de familie die ik kan wegnemen.

Op de terugweg rijd ik langs een familie waar ik een paar weken geleden de uitvaart van heb gedaan. Het is een prettig gesprek, waarin we terugkijken op de periode tussen het overlijden en de uitvaart van man en vader.

Het levensverhaal is nu helemaal goed. Ik print het vergroot uit, zodat ik het morgen goed kan lezen. Ook maak ik voor de familie een boekje van de tekst, inclusief de afbeeldingen die ook op de kaart zijn gebruikt.

Woensdag 26 januari

Nadat ik alle spullen verzameld en gecontroleerd heb, ben ik gereed voor vertrek. Vandaag is de uitvaart. Voor de familie een spannende en moeilijke dag. Ik zal hen zo goed mogelijk begeleiden, zodat ze geen zorg hebben over tijd, invulling en details. Nog even een kopje thee voor vertrek.

Ik overdenk wat ik er straks gaat gebeuren, maar ook overzie ik de laatste periode. Wat heb ik toch bijzonder en fantastisch mooi werk. Graag zou ik verder schrijven. Gelukkig heb ik mijn columns, o ja, die moet ik ook nog dadelijk aanleveren….


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!