Lean Six Sigma is dé manier om bedrijfsprocessen te verbeteren

Aangeboden door: bureautromp.nl

Heb jij binnen jouw bedrijf ook wel eens het idee dat het allemaal een stuk sneller en beter kan? Lean Six Sigma is wereldwijd de meest gebruikte methodiek om bedrijfsprocessen te verbeteren.

Bas Kooijman van Lean Six Sigma adviesbureau Bureau Tromp uit Utrecht vertelt dat in het 11-jarig bestaan van het bureau inmiddels 200 projecten zijn uitgevoerd. “In het overgrote deel van onze trajecten hebben wij onszelf ruim terugverdiend”. Lean Six Sigma is nu eenmaal een simpele maar zeer effectieve manier van processen optimaliseren. Een proces dat vervolgens in minder tijd of met een hogere kwaliteit kan worden uitgevoerd zorgt voor efficiëntie. Zoveel is duidelijk, aldus Kooijman.

Wat is Lean Six Sigma? 

In een notendop is Lean een manier van werken waarbij alles en iedereen binnen een organisatie zich richt op het creëren van waarde voor de klant, in alle processen. De klant in deze kan ook een interne afdeling zijn. Het doel is het elimineren van verspillingen. Door de klant centraal te stellen, wordt er maximale toegevoegde waarde behaald, tegen minimale inspanning. Hierdoor verbetert de kwaliteit, worden doorlooptijden korter en verminderen de kosten. Dit alles heeft een positief effect op zowel de klanttevredenheid, medewerkersbetrokkenheid en, niet onbelangrijk, de winst. 

Hoe start je met Lean Six Sigma?

Kennis van de methodiek is eigenlijk de eerste stap als je aan de slag wilt met Lean Six Sigma. Je hebt verschillende niveaus van trainingen op het gebied van Lean Six Sigma. Dit gaat van Yellow Belt niveau (het is allemaal geïnspireerd op Japanse judo niveaus) tot Black Belt. De Yellow Belt cursus leert je de basis van Lean en Six Sigma. Het is een ééndaagse cursus, waarin je de kennis opdoet over de basis instrumenten en methodieken. De trainer gaat met je in gesprek om verbetermogelijkheden te vinden. Daarnaast ga je werken aan een praktijkopdracht, waardoor er een bruggetje ontstaat tussen de theorie en praktijk en het makkelijker wordt om te kijken waar binnen je eigen proces verbetermogelijkheden zijn.

Concluderend 

De cijfers liegen er niet om. Bureau Tromp mocht in de afgelopen 11 jaar ruim 17.000 mensen opleiden & certificeren in Lean en Lean Six Sigma. Circa 5.500 mensen zijn door hen gecoacht in Lean Six Sigma verbetertrajecten en in totaal zijn er zogezegd zo’n 200 verbeterprojecten uitgevoerd binnen allerlei bedrijven. Bureau Tromp heeft, samen met de inmiddels respectievelijk in 2016 en 2019 opgerichte zusterbedrijven Agile Scrum Group, De Zelforganisatie Fabriek en RPA Experts, 40 mensen in dienst.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!