Schaatsen dankzij Staphorster nachtbrakers

Staphorst Vanaf zondagavond waren de mannen van de IJsvereniging Staphorst bezig om een ijsbaan te maken met een lengte van 400 meter. Vanmiddag kon er voor het eerst geschaatst worden. Allemaal volgens strikte coronaregels.

De eigenlijke ijsbaan aan de Schuthekkeweg in Staphorst is nog niet open. Als het vriest, proberen de mannen van de ijsclub en van evenemententerrein De Tippe altijd een ijsvloer te realiseren op het asfalt van De Tippe. Ze gingen vanaf zondagavond elk uur met een giertank over de baan om een egale ijsvloer te maken. De nachtbrakers slaagden in hun opzet. Vanmiddag zong het ijs voor het eerst onder de ijzers van de gelukkigen die tijd hadden om wat streken te zetten.

Er gelden overigens strikte coronaregels. De baan is alleen open voor leden en die moeten zich via de website van de IJsvereniging Staphorst registreren. Leden boven de 18 jaar mogen met maximaal twee personen de baan op. Er is een aparte in- en uitgang. Publiek is niet welkom. „Niet zoals andere jaren, maar het moet maar. We zijn al lang blij dat het kan”, zo klonk het vanmiddag.

De baan heeft maar een paar nachten vorst en een club van noeste vrijwilligers nodig om te bevriezen. Toch moest de baan dinsdagmiddag ook alweer snel dicht. Zodra de zon ging schijnen en de temperatuur de nul graden naderde, begon het ijs aan de onderkant te smelten. Waarschijnlijk komt dit doordat het zwarte asfalt een klein beetje opwarmt.

De mannen van de IJsvereniging Staphorst gaan ook vannacht weer aan de slag om de baan te verbeteren. Veel vrijwilligers en bedrijven helpen mee.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!