Vrijwilligers melden zich voor de verkiezingen in Staphorst

Staphorst - Burgemeester Gerrit Jan Kok van de gemeente Staphorst gaat er vanuit dat de opkomst in Staphorst tijdens de Tweede Kamerverkiezingen weer zeer hoog wordt. Staphorst staat bijna altijd in de top drie of vijf in de lijst met hoge opkomsten in Nederland.

Vorige maand deed de gemeente nog een oproep dat er vrijwilligers nodig waren, meer dan anders, om in coronatijd alles in goede banen te leiden. Er zijn veel extra mensen nodig die erop letten dat de kiezers zich aan de strenge regels houden. Volgens Kok heeft de oproep effect gehad. Er meldden zich meer dan voldoende mensen, zodat alles gewoon door kan gaan. „Daar ben ik echt trots op. We doen een oproep en Staphorsters melden zich om mee te helpen. Dat is kenmerkend voor deze samenleving.”

Staphorst voert altijd de lijst aan als het gaat om een hoge opkomst. In 2017 was die maar liefst 91,2 procent, vier jaar eerder 86 procent. Zeer hoog. Kok: „Ik ben blij met iedereen die van zijn democratische recht gebruikmaakt.”

Trouwe opkomst

De opkomst in Staphorst is altijd trouw. De SGP kreeg in de gemeente Staphorst tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vier jaar geleden de meeste stemmen. De partij behaalde bijna 34 procent van de stemmen. Het CDA werd tweede met 17,5 procent, de ChristenUnie derde met 16,4 procent van alle stemmen. Waarschijnlijk zal dit niet erg gaan veranderen. In Staphorst was niet de PvdA de grootste verliezer in 2017 met -5,8 procent, maar de VVD. De liberalen gingen van 18,4 procent in 2012 naar 10,1 procent bij deze verkiezingen.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen liggen SGP en ChristenUnie veel dichter bij elkaar. In stemmenaantal zijn ze dan bijna even groot. Beide partijen hebben vijf zetels in de gemeenteraad met zeventien stoelen; het CDA heeft er vier


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!