Bouwgrond in Nederland hoe zit dat?

Aangeboden door: KadastraleKaart.nl

Nederland is het dichtstbevolkte land van de Europese Unie. Dat zorgt geleidelijk voor steeds meer problemen. De hoeveelheid beschikbare bouwgrond neemt in rap tempo af, terwijl de behoefte aan woningen juist verder stijgt.

Op de website kadastralekaart.nl is goed te zien hoe vol Nederland al staat. De kadastrale kaart toont namelijk alle percelen van ons land met de panden die erop staan. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om in te zien dat de situatie steeds nijpender wordt. Dat vraagt om rigoureuze maatregelen en ingrijpende keuzes.

Prijzen schieten omhoog

Projectontwikkelaars zijn steeds vaker verwikkeld in een forse concurrentiestrijd om de nog beschikbare bouwgrond te bemachtigen. Zelfs wanneer er nog geen enkele zekerheid is over het doorgaan van bepaalde bouwplannen, zijn ze vaak al bereid om een forse prijs voor een perceel te betalen. Daarmee zetten ze de concurrentie buitenspel, maar die handelsdrift heeft als bijkomend nadeel dat het vrijwel onmogelijk is geworden om nog betaalbaar te bouwen. Want als je eenmaal een stuk grond hebt verworven en alle seinen staan op groen om te kunnen gaan bouwen, wil je er als projectontwikkelaar natuurlijk ook goed aan verdienen. Daarom kiest men er vaak voor om woningen neer te zetten die goed geld opleveren en niet te bouwen voor de sociaal lagere klasse.

Starters hebben het moeilijk

Als je een starter bent op de woningmarkt, heb je over het algemeen geen groot budget beschikbaar. Helaas zien we op veel plaatsen in het land situaties ontstaan waarbij het niet meer mogelijk is om een nieuwbouwwoning te vinden voor een bedrag onder de 250.000 euro. Dat geldt niet alleen in de Randstad, maar ook in Meppel is het lastig geworden om voor een geringer budget een nieuwe woning te bemachtigen. Weliswaar zijn er soms overheidsregelingen waarvan een starter kan profiteren, maar lang niet in alle gevallen bieden die soelaas.

Prijzen vergelijken

Met behulp van de kadastrale kaart kun je ook goed de prijzen van woningen onderling met elkaar vergelijken. Dat is handig op het moment dat je de aankoop of verkoop van een woning overweegt, maar het kan ook goed van pas komen bij het controleren van de geschatte WOZ-waarde van je eigen woning. Als die namelijk te hoog is ingeschat, betaal je waarschijnlijk meer onroerendezaakbelasting (OZB) dan nodig is. Bovendien heeft die hogere WOZ-waarde ook invloed op de hoogte van je aanslag voor de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!