Eigenaar van rijksmonument kan subsidie aanvragen voor instandhouding van monumentale delen

Staphorst - Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen tussen 1 maart en 30 april subsidie aanvragen voor instandhoudingskosten die in 2020 gemaakt zijn.

De subsidie kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via een digitaal portaal dat op 1 maart open gaat. De gemeente Staphorst kent in totaal driehonderd beschermde rijksmonumenten en circa 275 gemeentelijke monumenten. Voor eigenaren van rijksmonumenten kan deze subsidiemogelijkheid belangrijk zijn.

Eigenaren kunnen woonhuissubsidie aanvragen voor de instandhouding van de monumentale onderdelen van een monument. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn herstel van de fundering, het vervangen van voeg- of metselwerk aan de gevel of monumentale schilderwerkzaamheden. De woonhuissubsidie bedraagt 38 procent van deze kosten. Voor werkzaamheden uitgevoerd in 2019 kan geen subsidieaanvraag meer gedaan worden.

Nauwelijks steun

Rijksmonumenten vallen onder de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de gemeentelijke onder de gemeente. Deze laatste categorie kan in Staphorst niet of nauwelijks rekenen op geldelijke steun bij bijvoorbeeld een verbouwing. Dat zet regelmatig kwaad bloed, want eigenaren zijn wel aan allerlei regels gebonden, terwijl ze niet of nauwelijks een een vergoeding krijgen.

Volgens de Monumentenadviesraad in Staphorst, is het opvallend dat vooral veel jonge mensen monumenten langs de Streek in oude luister herstellen. In 1960 was 95 procent van de boerderijen ook als agrarisch bedrijfsobject in gebruik. Nu is dat nog een fractie. Nieuwe eigenaren hadden ervoor kunnen kiezen om moderne huizen te bouwen, maar het overgrote deel koos daar niet voor. Daardoor is Staphorst nu een uniek dorp.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!