Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland stemmen duurzame projecten samen af

Staphorst - De gemeenten Staphorst, Zwolle, Dalfsen en Zwartewaterland gaan samenwerken als het gaat om projecten voor duurzame energie. Ook de provincie haakt aan.

Alle gemeenten hebben te maken met doelstellingen als het gaat om de Regionale Energiestrategie. Nu is nog zo dat alle gemeenten afzonderlijk aan de slag zijn, maar er moet veel meer afstemming komen. „Feitelijk is sprake van een afgestemde gezamenlijke aanpak van de opgave die de gemeenten afzonderlijk hebben”, licht Alwin Mussche wethouder van de gemeente Staphorst toe.

Zonneparken en windmolens

Het grensgebied van Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland is in beeld als kansrijk gebied voor grootschalige opwekking door zon en wind. Zo staan in Rouveen al drie molens, en komen er waarschijnlijk twee zonneparken in Rouveen en Punthorst.

In Zwolle sloot coöperatie Duurzaam Tolhuislanden een gebiedsovereenkomst met de gemeente voor de ontwikkeling van zon- en windprojecten en in Dalfsen en Staphorst zijn Synergie Nieuwleusen en Wij Duurzaam Staphorst actief met ontwikkeling van nieuwe windprojecten.

Er zijn ook al verschillende projecten klaar. Een groot drijvend zonnepark op de Bomhofsplas draait al. Zwartewaterland wil vijf windmolens realiseren en vijftig hectare aan zonnevelden.

Knelpunt

Afstemming is nodig. Er ligt nu al een groot knelpunt: het elektriciteitsnet kan een toename van duurzame productie niet meer aan. Betrokken gemeenten onderzoeken met Enexis hoe een versnelde netverzwaring in het gebied gerealiseerd kan worden. De gemeenten willen in het grensgebied van Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland een slim energiesysteem laten ontstaan waarbij grootschalige opwek, energievraag, transport, opslag en conversie in balans wordt ontwikkeld.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!