Restaurateurs proberen metershoge muurschildering in Meppel te redden. Daarvoor moeten ze het hele kunstwerk van de muur pellen: 'Dit is mijn spannendste klus tot nu toe'

Gespecialiseerde restaurateurs zijn bezig om een muurschildering van kunstenaar Folkert Haanstra te verwijderen uit de voormalige school aan het Zuideinde in Meppel. Het is geen eenvoudige klus, omdat het kunstwerk van de muur afgepeld moet worden.

„Dit is voor mij toch wel de spannendste klus tot nu toe, omdat er heel veel factoren onzeker zijn”, zegt Fabian Rasson van Ornament Restauraties. De lijmlaag die gebruikt wordt om de verf van de muur te halen is aangebracht tijdens de vrieskou van vorige week en dat kan van invloed zijn op de kwaliteit.

'Het is altijd goed gegaan, dus waarom nu niet'

De restaurateurs willen ook de pleisterlaag waar de muurschildering in 1963 op gemaakt is van de muur afpellen, dat is een ingewikkeld proces. „Aan de andere kant is het tot nu toe altijd goed gegaan, dus waarom nu niet”, grapt Rasson. De muurschildering moet uiteindelijk een plek krijgen in de nieuwe school van Stad & Esch.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!