Landschapsbeheer Drenthe helpt erfeigenaren bij bescherming van zeldzame Drentse Paosbloem (wilde narcis)

De gemeente Staphorst staat bekend als een van de weinige plaatsen in Nederland waar de wilde narcis groeit. Maar de voorjaarsbloeier komt ook op sommige erven in de provincie Drenthe voor. In de loop der jaren is deze inheemse bollensoort echter zeldzaam geworden. Reden voor Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe om actie te ondernemen door middel van het project Drentse Paosbloem.

De wilde narcis, ook wel Drentse Paosbloem genoemd, was oorspronkelijk in Drentse beekdalen te vinden en werd daarna geïntroduceerd op Drentse boerenerven. De belangrijkste redenen voor de achteruitgang van de wilde narcis zijn herinrichting, modernisering en intensiever onderhoud van Drentse tuinen en (boeren)erven. Met name te vroeg maaien is slecht voor de plant.

Erfeigenaren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van de wilde narcis. Tijdens een online informatiebijeenkomst op donderdagavond 4 maart kunnen zij de wilde plant leren onderscheiden van de gekweekte variant, de trompetnarcis. Bovendien krijgen de deelnemers aan de informatiebijeenkomst tips om de plant te beschermen en wat ze voor deze bijzondere soort kunnen doen.

Bollenbank

Het project Drentse Paosbloem is in 2019 gestart in Ruinerwold en Schoonebeek. In 2020 zijn daar de dorpen Nijeveen en Wapserveen aan toegevoegd. Het zijn regio’s waar deze soort nog relatief veel op erven voorkomt. In 2021 komt er een nieuwe regio bij: de Drentsche Aa.

Net als in de gemeente Staphorst zijn in de verschillende projectregio’s zogenaamde ‘bollenbanken’ opgezet. Dit is een plek waar wilde narcissen (tijdelijk) worden geplant door vrijwilligers of erfeigenaren uit het dorp. Daarnaast experimenteren vrijwilligers met het zaaien en vermeerderen van de bollen van de wilde narcis.

Meer informatie over de online bijeenkomst is te vinden op de website: www.lbdrenthe.nl


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!