Dalfsen deelt duizend gratis nestkastjes uit aan inwoners om eikenprocessierups te bestrijden

Nieuwleusen - Ook dit jaar deelt de gemeente Dalfsen weer 1000 gratis nestkastjes uit aan inwoners. Binnen 36 uur waren alle beschikbare nestkastjes aangevraagd. Wethouder Ruud van Leeuwen reikte maandagmiddag 22 februari het eerste kastje uit aan Tonnie Schrijver en haar 4-jarige kleindochter Julin Schrijver.

De nestkastjes worden door de gemeente uitgedeeld omdat inwoners in de lente- en zomerperiode overlast ondervinden van de eikenprocessierups. De nestkastjes geven onderdak aan vogels, waaronder ook koolmezen. Om ervoor te zorgen dat de koolmezen eikenprocessierupsen gaan eten is het advies aan inwoners vanaf eind maart begin april te stoppen met het voeren van vogels. Zo gaan ze zelf actief op zoek naar voedsel.

Vorig jaar waren de toen 1000 beschikbare kastjes in een mum van tijd weg volgens het principe: „wie het eerst komt wie het eerst maalt.”

Wethouder Ruud van Leeuwen deed hierbij wel een oproep aan de inwoners die vorig jaar al een nestkastje hebben ontvangen. Hij vroeg hen om dit jaar anderen een kans te geven.

De vogelkastjes zijn gemaakt door medewerkers van stichting Dalfsen Werkt. Zij hebben planken van Douglashout gebruikt met een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar.

Vanwege de coronamaatregelen wordt het aangevraagde nestkastje dit jaar thuisgebracht. Dit gebeurt in de week van maandag 22 tot en met vrijdag 26 februari. Inwoners die niet thuis zijn vinden het kastje bij terugkomst voor de deur.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!