Jan Luik weg bij Waanders

STAPHORST – Chef-kok Jan Luik, (51) de kampioen snertkoker bij hotel-restaurant Waanders, vertrekt na dertig jaar bij het bekende Staphorster horecabedrijf. Na dertig jaar heeft de Meppeler kok besloten in zijn woonplaats te gaan werken en wel bij Tante Puck en café De Kansel.

Het oeroude en prijswinnende recept voor Waanders-snert blijft uiteraard in handen van Waanders. Het is een honderd jaar oud familierecept dat Luik niet mee mag nemen. Hendrik Waanders, eigenaar van het Staphorster bedrijf, betreurt het vertrek van Luik, maar tegelijkertijd heeft hij ook tegen zijn chef gezegd dat hij moet doen wat zijn hart hem ingeeft. ‘Ik respecteer het besluit van Jan. We gaan goed uit elkaar.’ Jan Luik is een fenomeen. Hij is vooral bekend van de snert die elke winter mensen doet omrijden. Het recept is niet van hem, maar dat kwam alweer een eeuw geleden tot stand in de familie Waanders. Omdat Luik het recept met zijn leven bewaakte en de erwtensoep bovendien tot in de puntjes bereidt, leverde hem dat vele prijzen op. In 2003 riep een landelijk dagblad de snert van Waanders uit tot de beste van Nederland. Ook de Kampioen van de ANWB deed dat. Bij het WK-snertkoken in Groningen eindigt Luik altijd in de top. ‘De snert blijft’, stelt Hendrik Waanders de fijnproevers gerust.