Regio filosofeert wat af in café Hoogeveen

Hoogeveen/Ruinen – Mensen zijn op zoek naar nieuwe kaders die houvast kunnen bieden op het gebied van zingeving. Wat de werkgroep Filosofisch Café Hoogeveen betreft, is daar een platform voor, eenmaal in de maand zelfs en dat al vijf jaar.

‘Wat me steeds weer opvalt, is dat ik mensen tegenkom die verbaasd zijn. Is er hier een Filosofisch Café dan?’ De 72-jarige Klaas Reenders, één van de werkgroepleden moet dan uitleggen wat in Hoogeveen en wijde omgeving allemaal gebeurt op filosofisch gebied.

Het was Jenneke Huls die de bal aan het rollen kreeg. In het kader van Hartstocht  in Hoogeveen – Hoogeveen was in 2006 culturele gemeente van Drenthe – diende zij een verzoek in voor een filosofisch café. De ondersteuning werd verzekerd en de start kon gemaakt worden. Jenneke Huls kan daarmee zeker als inspirator en grondlegger van het Filosofisch Café Hoogeveen beschouwd worden.

Er was bij de totstandkoming van het Filosofisch Café ook een belangrijke rol voor filosoof Jan Keij uit Ruinen weggelegd. ‘Een grotere groep zocht  contact met hem, die mensen hebben ook in Zwolle en Groningen gekeken, waar al langer dergelijke cafés bestonden’, vertelt Klaas Reenders. Met dank aan de Hartfactory werd een onderkomen geregeld en werd de public relations door De Tamboer verzorgd. ‘Dat was gemakkelijk om te starten’, kijkt Reenders terug.

Geen pretenties

Het is een bewuste keuze van het Filosofisch Café Hoogeveen geweest om het allemaal laagdrempelig te houden. ‘We wisten natuurlijk niet wat we konden verwachten, hadden daarom geen pretenties. We willen ook geen forum zijn voor vetes tussen academische gevormde filosofen. Die publiceren maar in de vakbladen’, vindt Alex van der Haar. ‘We vinden het wel een verdienste als we de antieke filosofen dichter bij de mensen kunnen brengen’, doelt Ernst Kuntz op mannen als Plato, Aristoteles en Socrates. Klaas Reenders staat op en pakt er een boek bij. ‘Zonder vrienden geen filosofie’, staat er op. ‘Een boek van Hans Achterhuis. Hans zegt dat je ook met de vrienden in het nu moet praten. Het probleem is wel dat bijvoorbeeld een filosoof als Levinas heel ingewikkeld schrijft. Dat kun je als normaal mens niet volgen. Dat heeft Jan Keij wel gedaan, maar daar moet je wel een bepaalde filosofische scholing voor hebben.’

De avonden van het Filosofisch Café Hoogeveen zijn acht keer per jaar, waarvan vijf voor de zomer en drie daarna, steeds de laatste dinsdag van de maand. Daarnaast zijn er twee keer per jaar cursussen van vijf avonden. Jan Keij stopt na vijf jaar als cursusleider in verband met een verhuizing naar de regio Ede. Er is al een opvolger gevonden in de persoon van Arend Jagersma.

Wijde omgeving

Het Filosofisch Café is met nadruk géén vereniging en heeft geen donateurs. ‘We hebben een mailinglijst met 220 namen van mensen uit de wijde omgeving. Ze komen echt overal vandaan, veel uit Emmen en Coevorden, maar ook Zuidwolde, Meppel, Staphorst, IJhorst de Wijk en zelfs Steenwijk’, geeft Ernst Kuntz aan. Op een filosofische cursusavond is het aantal van dertig belangstellenden vaak wel het maximum om een goede avond te kunnen hebben. Voor de caféavonden zit het aantal op zestig tot zeventig met uitschieters naar de honderd. De werkgroep bestaat naast de drie genoemde heren ook nog uit Hans Haasjes en Margreet Jongebreur uit de Wijk. Zij zit er nu zo’n anderhalf jaar bij en is de enige vrouw in de werkgroep én de enige van buiten Hoogeveen.

Info: www.filosofischcafehoogeveen.nl


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!