'Wederopbouw Beurs uitdaging'

Meppel - Even na achten ontstond op 11 augustus een brand in café De Beurs. Enkele uren later bleek ‘de Huuskamer van Möppelt’ totaal verwoest. Inmiddels is de herbouw van De Beurs begonnen. Het echtpaar Hans en Jessica blikken terug op de brand.

Maar liever blikken ze vooruit.

Dagelijks zijn er Meppelers die even een kijkje komen nemen op de Wheem. Zij zien hoe het beton van de keldervloer reeds gestort is en de bekisting klaar is waarin straks de fundamenten in beton worden gegoten. Een bouwkeet dient als tijdelijk sport- en markt café op maandag en donderdag. ‘Mensen vinden het prettig om zo vaak en van dichtbij te kunnen zien hoe de wederopbouw vordert,’ weet Jessica Knoop. Op de tekeningen die in het tijdelijke café aan de wand hangen, is te zien hoe de nieuwe Beurs in volle glorie aan De Wheem zal herrijzen.
Ondanks de zwarte schaduw die over hun levenswerk trok, kunnen Hans en Jessica ook lichtpuntjes zien. ‘Ja, pas als de rook is opgetrokken natuurlijk. Dan besef je dat we straks met een splinternieuw café beginnen. Helemaal De Beurs, maar dan aan alle eisen en wensen aangepast zodat we twintig jaar verder kunnen,’ vertelt Jessica.

Van de grond af aan wordt De Beurs opgebouwd met onder andere twee toiletgroepen, trappenhuizen en een iets andere indeling van café en restaurant. De keuken komt helemaal boven in op zolder. Jessica benadrukt: ‘Natuurlijk blijft er in het café behoorlijk veel herkenning. De glas in lood ramen, de grote boog, de barpanelen, reclameborden, posters die we konden redden, komen terug in het nieuwe interieur.’

Voor Hans Knoop, zo geeft hij zelf aan, betekende de wederopbouw ‘een nieuwe uitdaging’. Hij bekent: ‘Eigenlijk stond ik zo op het punt om het café te verhuren, ik was met deze en gene al in gesprek. Na 35 jaar in het vak, was het misschien wel tijd voor iets nieuws. Na de brand was alles anders. Nu denk ik: ik ben pas 52 jaar en ik wil bezig blijven!’
Kort na de brand onderging Hans Knoop een hartoperatie. De zware ingreep hebben zijn toekomstplannen niet in de war geschopt. Integendeel lijkt Knoop te duiden. ‘Ook ik ben een beetje vernieuwd, ik kan er weer jaren tegen,’ zegt hij monter.

‘Eigenlijk hebben we nooit beseft dat een brand in De Beurs zo veel impact zou hebben,’ blikken Hans en Jessica terug. ‘De betrokkenheid bij ons, onze medewerkers was groot. We hebben foto’s gezien hoe mensen met verbijstering en huilend naar de brand staan te kijken. Er blijken veel Meppelers simpelweg onthand zonder De Beurs.

Jessica en Hans zijn vol lof over het gemeentebestuur, de ambtenaren en hun voortvarende medewerking aan de wederopbouwplannen. Het horecapaar steekt ook de loftrompet over hun collega’s. ‘De troost van de andere horecamensen, de manier waarop zij onze medewerkers de dag van de brand opvingen. Het was grandioos.’