Ouders Fleur blij met antipestwet

Staphorst - De ouders van Fleur Bloemen zijn zeer te spreken over het plan van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dat scholen verplicht worden om pesten aan te pakken.

Dochter Fleur maakte een einde aan haar leven, omdat ze op haar school werd gepest en getreiterd. Een onafhankelijke commissie onder leiding van de Groninger hoogleraar Veenstra doet momenteel onderzoek of haar school AOC Terra Groen voldoende heeft gedaan tegen de pesterijen. De uitkomsten worden voor de zomer verwacht.

Anneke en Eddy Bloemen kregen zondag een telefoontje van de woordvoerder van de staatssecretaris. Ze werden ervan op de hoogte gesteld dat de staatssecretaris maandag maatregelen tegen het pesten zou aankondigen. `We vonden dat heel correct. We zijn heel blij dat pesten op scholen eindelijk verplicht wordt aangepakt,' aldus Anneke Bloemen.

De afgelopen maanden bezochten de staatssecretaris samen met kinderombudsman Marc Dullaert verschillende scholen in het land en spraken met leerlingen, ouders, leraren, directies en experts over pesten. Aanleiding voor hun bezoeken was de grote maatschappelijke onrust die was ontstaan na de zelfdodingen van Tim Ribberink en Fleur Bloemen.

Als onderdeel van de nieuwe wet moeten scholen voortaan verplicht een lesprogramma tegen pesten gebruiken, een antipestcoördinator aanstellen en actief in de gaten houden of er op school wordt gepest.
Volgens Dekker moeten scholen streng optreden en notoire pesters schorsen of verwijderen. En bij mishandeling of diefstal moet aangifte worden gedaan.

Kamerleden van VVD en PvdA, maar ook een deel van de oppositiepartijen, hebben positief op het plan van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs gereageerd. De Algemene Onderwijsbond voelt niet zo veel voor de aanpak van Dekker. `Laat scholen het zelf oplossen,' aldus een woordvoerster. `Het is jammer dat de staatssecretaris ingaat op de hype die er nu rond pesten is.'