Meppelse Marcella van der Leeuw wint masterclass

Meppel - Dolgelukkig waren ze, de prijswinnaars van Portret van Drenthe. De bekendmaking was zondagmiddag het slotakkoord van de expositie waarmee Kunsthuis De Secretarie in zes weken 1.600 bezoekers wist te trekken.

Bijna 1.100 van hen brachten hun stem uit op hun favoriet. Zo had naast de jury ook het publiek zijn zegje in wie de komende tien maanden masterclasses mag volgen bij gerenommeerde noordelijke kunstenaars.

Onder de vijftien winnaars bevinden zich één Meppelse in de persoon van Marcelle van der Leeuw. Haar schilderij, l'Amour bon gré mal gré ('Liefde tegen wil en dank') is een portret van haar oma, die naar goed katholiek gebruik elk jaar een kind op de wereld moest zetten. 'Ze had het zelf liever anders gezien, maar toch hield ze veel van haar dertien kinderen,' vertelt Marcelle.

De expositie was een initiatief van Kunst en Cultuur Drenthe, dat vorig jaar al het kunstconcours Verzameling Drenthe organiseerde. De grote publieksfavoriet was zowel toen als nu Wout Wachtmeester uit Dalerpeel. Hij verwelkomt zijn hernieuwde uitverkiezing met ingetogen trots. Het publieksoordeel doet hem meer dan dat van een jury, zegt hij.

De andere winnaars waren Redmer Hoekstra uit Hollandscheveld, Ria Penthum en Pim Hauer uit Assen, Pina Dekker uit Wijster, Christina Broersma uit Gieten, Nicole van der Veen-Kerssies uit Hijken, Anneke Verstegen uit Hoogersmilde. Lorinde Rosing en Eke Krabben uit Emmen, Anneliet van Beelen uit Zuidlaren en Lynn Heythekker uit Groningen.