De waarheid achter de sluiting van Veldzicht moet boven tafel komen

Balkbrug - Het zijn lange en drukke dagen voor de Oetze Veenstra en Rense Schonewille. Beide heren zijn lid van de ondernemingsraad van Veldzicht.

'Waar het personeel zich nog lang niet heeft neergelegd bij het voornemen om deze kliniek te sluiten, zijn wij op alle mogelijke wijzen aan het kijken welke mogelijkheden wij hebben om dat besluit tegen te gaan', zegt Veenstra.

'We zijn her en der druk aan het lobbyen, hebben veel contact met de pers en houden alles wat met het voornemen te maken heeft nauwlettend in de gaten.' Met de apparatuur om de social media op de voet te volgen binnen handbereik zitten de heren op hun kantoor in Huize Erica. Dicht genoeg bij het personeel zodat ze goed kunnen volgen hoe de medewerkers met het vervelende nieuws om gaan.

'Opvallend is dat de grootste zorg van het personeel van Veldzicht niet naar hun eigen positie en toekomst uitgaat, maar naar de toekomst van de patiënten. De grote vraag is wat er met hen gaat gebeuren. We hebben hier patiënten die al enige tientallen jaren op Veldzicht verblijven en dat geldt ook voor een deel van het personeel. Samen heb je veel meegemaakt en er is een vertrouwensband ontstaan. Die is straks verdwenen wanneer de patiënten naar elders moeten verhuizen.' Volgens Rense Schonewille is er een groot verschil tussen een gevangenis en een kliniek als Veldzicht. 'Daar ben je toch veel meer een instrument terwijl je hier als medewerker echt met de patiënt aan het werk kunt.' Er worden ook heel wat resultaten geboekt. Bijvoorbeeld met patiënten die nooit meer buiten kwamen, nooit meer naar buiten durfden maar die nu toch gebruik maken van het ruime buitenterrein van Veldzicht. 'De kans is groot dat zo’n patiënt straks weer op z’n kamertje zit, de hele dag tegen de muren aan zit te kijken. We moeten er toch van uit gaan dat een deel van onze patiënten weer terug zal vallen in hun gedrag. En dat is gewoon verschrikkelijk jammer.'

Jammer vinden de heren ook dat er geen enkele geldige reden voor sluiting van Veldzicht genoemd wordt in de hele motivatie voor sluiting van de kliniek. Een complottheorie is zo maar bedacht, maar volgens Veenstra en Schonewille misschien niet eens zo ver van de waarheid. 'Hoe het ook zij, wij hopen dat de waarheid boven tafel komt en geloven ook dat dit zal gebeuren.' De grote vraag die bij hen leeft is waarom de staatssecretaris gekozen heeft voor duurdere partijen dan Veldzicht en dat juist in een periode waarin op allerlei manieren bezuinigd moet worden.

Tussen alle bedrijvigheden door wordt de cruciale dag voor Veldzicht, donderdag 18 april, niet uit het oog verloren. Dan vindt er in Den Haag een hoorzitting plaats waar onder andere burgemeester Peter Snijders en algemeen directeur Nienke Feenstra het woord mogen voeren. 'Wij gaan opnieuw ons gezicht laten zien, want voorafgaand aan dit overleg houden wij een petitieloop. Deze start woensdag om 21.00 uur vanaf Veldzicht en dan gaan wij lopend naar Den Haag. Daarmee geven we aan dat die afstand zelfs nog te lopen is.' In Den Haag zal de delegatie van Veldzicht de petitie met ruim 30.000 handtekeningen overhandigen. 'Een enorm aantal', meent Schonewille. 'We hebben steun van alle kanten, commentaren van ouders die hartverscheurend zijn en die gaan we allemaal aanbieden.'